Piatok 29. 03. 2024 09:15:46 | Meniny má Miroslav

Veľkolepý Kostol svätého Petra z Alkantary sprístupnia verejnosti

Zoznam sakrálnych pamiatok v Liptovskom Mikuláši, ktoré môžete navštíviť počas letnej sezóny, sa rozširuje. Po rozsiahlej rekonštrukcii, v nedeľu 26. júna 2022 o 11. hodine, posvätia gotický kostol a zároveň ho oficiálne sprístupnia verejnosti. FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

D U|23. jún 2022|09:55:12


Súvisiaci článok
Koordinátor reštaurovania žilinského Sirotára: Komplexná obnova bude trvať do konca novembra tohto roku (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Kostol sv. Petra z Alkantary je najväčším gotickým kostolom na Liptove s nevyčísliteľnou kultúrnou aj duchovnou hodnotou a je považovaný za najkrajšiu a najcennejšiu staviteľskú pamiatku v regióne.

„Spolu s kostolom môžu turisti i domáci navštíviť tiež Múzeum Ladislava Mattyasovszkého, ktoré sa nachádza v bezprostrednej blízkosti,“ hovorí riaditeľka Informačného centra v Liptovskom Mikuláši Jana Piatková.

Kostol sv. Petra z Alkantary desaťročia ukrýval maľby z 15. storočia, či františkánsku kryptu z 18. storočia. Objavili ich postupne v rámci archeologických výskumov, ktoré v kostole realizovali počas rekonštrukcie.

„Neskorogotické fresky v hviezdicovej stropnej klenbe boli prekryté vrstvou bledého náteru pri opravách kostola v minulom storočí. Cyklus malieb vznikol podľa odborníkov koncom 15. storočia, keby bol postavený aj samotný kostol. Objavili ich v roku 2018 a išlo o vôbec prvý objav fresiek v kostole v Okoličnom. Dva roky predtým odhalili aj františkánsku kryptu, pochovaných je v nej približne 50 rehoľníkov a iných ľudí. Podľa Jozefa Tomagu, správcu farnosti v Okoličnom, ktorý inicioval komplexnú rekonštrukciu, je kostol v súčasnosti zreštaurovaný do pôvodnej neskorostredovekej podoby,“ uvádza mesto Liptovský Mikuláš.

Františkánsky kláštor v Okoličnom je domovom pozoruhodného múzea pomenovaného po významnom biskupovi Ladislavovi Mattyasovszkom. Pri návšteve kostola preto môžu záujemcovia jedným dychom spoznať aj expozíciu zameranú na sakrálne umenie.

„Možno tu nájsť plastiky od Majstra Pavla z Levoče, či vzácne liturgické predmety z obdobia baroka. Prostredníctvom informačných panelov sa návštevník dozvie aj o dejinách kostola, či osobnosti biskupa Mattyasovszkého,“ dodáva mesto.

Múzejná expozícia je inštalovaná v starobylých priestoroch krížovej chodby s jedinečnou atmosférou. Za jej realizáciu získalo múzeum prestížne ocenenie Expozícia roka 2011, ktoré udeľuje Slovenské národné múzeum v spolupráci s ďalšími inštitúciami.


Súvisiaci článok
V kostole v Oravskej Lesnej požehnali nové vitráže
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť