Utorok 23. 04. 2024 14:19:32 | Meniny má Vojtech

Pamiatkari sú sklamaní: Pred synagógu v Liptovskom Mikuláši postavili kolotoče

Umiestnenie atrakcií počas Stoličných dní na Liptove označili pamiatkari za prejav neúcty. Kolotoče sú totiž rozostavané v historickom centre mesta, a to aj okolo liptovskomikulášskej synagógy, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. FOTO: Krajský pamiatkový úrad v Žiline

D U|18. jún 2022|12:45:34


Súvisiaci článok
Postupne sa začína odkrývať reštaurovaná fasáda Sirotára a priľahlého kláštora v Žiline (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Nechať postaviť kolotoče, maringotky a cirkusové atrakcie v tesnej blízkosti a pred synagógou je nielen hlúpa bizarnosť, ale predovšetkým veľká neúcta k pamiatke a elementárna necitlivosť k ľuďom, ktorých osud tak tragicky poznačil holokaust. V týchto dňoch dojem z návštevy liptovskomikulášskej synagógy so vzácne zachovaným interiérom nebude najlepší,“ uviedol na Facebooku Krajský pamiatkový úrad v Žiline.

Synagóga v Liptovskom Mikuláši je jednou z najväčších a najštýlovejších na Slovensku. Vyniká bohato zdobeným secesným interiérom. Postavili ju v rokoch 1842 – 1846, no súčasnú podobu získala až po rekonštrukcii v roku 1906. Budapeštiansky architekt Leopold Baumhorn vtedy prepojil pôvodný klasicistický exteriér so secesným interiérom.

V časti synagógy je inštalovaná výstava o histórii židovskej komunity, ktorá viac, ako dve storočia spolutvorila dejiny mesta a pravidelne sa v jej priestoroch konajú rôzne podujatia.

IMG_1344.jpg

IMG_1346 (002).jpg

IMG_1347.jpg


Súvisiaci článok
Poľský komorný súbor rozozvučal bytčiansku synagógu (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť