Štvrtok 25. 04. 2024 02:30:35 | Meniny má Marek

Martin: V Etnografickom múzeu predstavia život v dobe kamennej

Život na našom území v dobe kamennej spoznajú v sobotu (18. 6.) návštevníci Etnografického múzea Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Európske dni archeológie. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská. FOTO: SNM

TASR|15. jún 2022|13:13:49


Súvisiaci článok
V Slovenskom národnom múzeu v Martine predstavia tvorbu insitného maliara z Kovačice Pavla Hajka
Čítajte viac >

Doplnila, že interaktívne ukážky pravekých techník predstaví občianske združenie STARTECH – Staré technológie. "Ako sa v minulosti vyrábali kamenné nožíky a čepieľky, kosáky a sekerky sa návštevníci dozvedia o 10.30 h a 15.00 h. Ako sa s takouto sekerkou rúbalo drevo si môžu vyskúšať o 11.30 h. O 13.45 h budú pripravené ukážky žatia obilia v praveku a o 16.30 h sa môžu záujemcovia naučiť, ako sa vyrábali povrazy a spriadali nite pomocou vretena a praslenu," uviedla Kiripolská.

Život v Turci v dobe kamennej predstaví archeológ SNM v Martine Marek Both na prednáške o 13.00 h. "V priestoroch múzea bude aj výstavka archeologických nálezov od najstaršej doby kamennej až po dobu bronzovú (60.000 – 4000 rokov staré predmety z územia Slovenska). V tvorivých dielňach sa môžu návštevníci naučiť tkať šnúrky a tkanice starými technikami, pracovať s hrnčiarskou hlinou či zhotoviť si papierový model obydlia našich predkov. Pre malých bádateľov bude pripravené aj archeologické pieskovisko," dodala Kiripolská.

i_6752461.jpg


Súvisiaci článok
Život roľníkov vám priblíži výstava v SNM v Martine (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť