Piatok 19. 04. 2024 09:57:50 | Meniny má Jela

Ľudia majú veľký strach, pomedzi domy v Sučanoch opäť behali medvede

Kráčate si po dedine a oproti vám sa zrazu zjaví medvedica aj s mladými. Táto situácia sa už viackrát zopakovala v obci Sučany pri Martine. Ľudia v časti Slnečné hrabiny žijú v strachu. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

D U|14. jún 2022|17:19:12


Súvisiaci článok
Prednáška správcu Záchrannej stanice v Zázrivej bude aj o aktuálnej téme výskytu medveďov v okolí ľudských obydlí
Čítajte viac >

„Na Slnečných hrabinách chodia medvede pomedzi domy. Rodičia vozia deti do školy radšej autami, pretože sa o ne boja,“ hovorí Magdaléna Luprichová. Lokalita Slnečné hrabiny je situovaná blízko lesa a stojí v nej okolo 70 rodinných domov. Medvede tam chodia pravidelne a naposledy ich obyvatelia zaznamenali v pondelok v noci. Na videu, ktoré natočili, behá medvedica aj s mladými pomedzi domy. „Väčšina z nás za večer okolo 21.-22. hodiny radšej doma zabední, pretože sa bojíme, či nás náhodou neprekvapí nejaký maco. Nikdy nevieme, odkiaľ príde. Minule tu boli dve mladé na pozemku a matka sa prechádzala po ulici a sledovala ich,“ hovorí Nina Gegáňová.

Obyvatelia hovoria o tom, že aj v minulosti sa z času na čas objavil medveď blízko domov. No v poslednom čase sa to podľa nich zhoršuje. Už vlani vraj bola situácia kritická. „Chodil tu dlho medveď a nič nik nerobil. Minulý rok ho odchytili, zastrelili na štrkovni pri Prefe. Teraz je to zasa hrozné, v noci pes breše, a zistíme, že je pri dome medveď,“ hovorí Magdaléna.

medvede Sučany (002).jpg FOTO: Magdaléna Luprichová

Situáciu sa snaží riešiť aj vedenie obce. „Premnoženie tejto šelmy je z roka na rok väčšie a väčšie. Medvedice s mladými sa snažia ísť nižšie a nižšie, a zháňajú potravu, aby uchránili svoje mláďatá,“ vysvetľuje Martin Rybár, starosta obce Sučany.

Obec prijala opatrenia, aby medvede nelákali odpadky. „Určite to nie je tým, ako deklaruje ministerstvo životného prostredia, že ich niekto kŕmi, alebo že sú nejaké odpadky vo voľnom priestore. My sme z tej lokality Slnečné hrabiny stiahli všetky kontajnery na kuchynský odpad, aby sme zabránili tomu, že tam budú chodiť medvede,“ vysvetľuje starosta. No medvede tú tam aj tak takmer denne.

V kontakte sú so Štátnou ochranou prírody. „Sme v spojení so štátnou ochranou prírody, mali sme stretnutie, posielame im fotky, aj videá od ľudí,“ hovorí starosta. Obec v rámci svojich kompetencií viac urobiť nemôže.

„My, po dohode so starostom, vyhodnocujeme fotky a videá, ktoré ľudia vytvoria. Snažíme sa nejako rozlíšiť tie dané jedince na záberoch, či sa jedná o jedného, či o viaceré medvede,“ hovorí Štefan Renčo zo Zásahového tímu medveďa hnedého, juh. Nie sú to však iba zábery od obyvateľov, čo skúmajú. Pracovníci štátnej ochrany prírody sú aj priamo v teréne. „Robíme tam pravidelné obhliadky, plašíme tie medvede. Ak zistíme, že nejaký jedinec je „nenapraviteľný“, čiže sa stále vracia a nereaguje na plašenie, treba rozhodnúť o jeho odstránení z populácie,“ vysvetľuje Renčo.

Z momentálne dostupných informácií je jasné, že do obce chodí pravidelne viacero medveďov. „Chodí tam medveď, ktorý má okolo 60 kilogramov a tiež táto medvedica s mladými, to však môže byť stále spojené s medveďou rujou, kedy sa samica inštinktívne ťahá s mladými medzi domy, vyhľadáva takzvaný „ľudský štít“. Vie, že samec tam nezíde a mladým teda, v snahe páriť sa, neublíži,“ dodáva Renčo.

Konať však treba urýchlene, skôr, než príde k nešťastiu. „Nech niečo robia rýchlo, veď čo je medveď viac, ako človek? Bojíme sa, čokoľvek sa môže stať. A to nieže sa bojíme ísť do lesa, to už nechodíme dlhšie, ale sa bojíme večer vyjsť na vlastný dvor,“ hovorí obyvateľ Sučian a dodáva, že ľudia majú strach, že si v obci medvede zvyknú na potravu. „Je ich toľko, že sú vytláčané a hľadajú potravu aj nižšie, myslím, že toto bude teraz častejšie, pretože začali dozrievať čerešne, aj iné ovocie,“ dodáva starosta obce.

Video si môžete pozrieť na tomto odkaze. Autor videa: Magdaléna Luprichová


Súvisiaci článok
Dnes je tomu rok, čo medveď na Liptove usmrtil Dušana Mydliara
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť