Štvrtok 18. 04. 2024 17:27:01 | Meniny má Valér

Synagóga v Bytči vstupuje do novej éry rekonštrukcie

OZ Na záchranu bytčianskej synagógy vykonalo od roku 2016 pri obnove národnej kultúrnej pamiatky rekonštrukčné práce v objeme viac ako 142-tisíc eur. Práce však nepostupovali tak rýchlo, ako by si jeho členovia sami želali. Preto do projektu vstupujú noví partneri, vďaka ktorým by sa mohlo synagóge blýskať na lepšie časy.

Erika Filekova|12. jún 2022|09:58:08


Súvisiaci článok
Jedinečný hudobný festival Pro Musica Nostra Thursoviensi opäť spojí pamiatky s klasickou hudbou
Čítajte viac >

Za komunizmu synagóga chátrala. Slúžila ako maštaľ, sklad obilia i nábytku. Od roku 2002 bolo jej majiteľom občianske združenie Biblické centrum, ktoré začalo s rekonštrukciou. Podarilo sa mu vymeniť zničenú strechu, vykonať sanáciu proti vlhkosti, zabezpečiť reštaurátorský prieskum a vypracovať projekt rekonštrukcie.

Bohužiaľ v roku 2010 práce zastavil súdny spor s majiteľom pozemku pod synagógou. Jeho urovnanie a opätovné naštartovanie rekonštrukcie bolo úlohou občianskeho združenia Na záchranu bytčianskej synagógy.

„Exekúciu sme vyplatili a bola zastavená. To zabránilo, aby synagóga skončila v dražbe a umožnilo nám to uchádzať sa o granty. Hneď ten prvý sme získali na rekonštrukciu Mojžišových tabúľ, ktoré boli v novembri 2016 osadené na pôvodné miesto na streche,“ hovorí predseda OZ Michal Filek.

ZV_1-1024x768.jpg

V tom istom roku získali grant od spoločnosti Slovak Telekom a Ministerstva kultúry SR z programu Obnov si svoj dom, na odstránenie zhnitých a drevokaznou hubou napadnutých stropov. Ich poškodenie zhodnotil riaditeľ Krajského pamiatkového úradu Miloš Dudáš ako „veľmi závažné“. Drevomorku sa podarilo odstrániť a jej rozširovanie zastaviť. Avšak časť stropov musela byť zlikvidovaná. Nič to, v roku 2018 sa združeniu podarilo, znova po získaní dotácie z programu Obnov si svoj dom, urobiť ich rekonštrukciu.

„Následne sme pristúpili k výmene a osadeniu všetkých okien. Samozrejme po etapách. Táto časť obnovy bola totiž, doposiaľ, finančne najnáročnejšia. Podieľali sa na nej, okrem ministerstva kultúry, aj súkromní darcovia nielen z Bytče, ktorí si niektoré okná adoptovali. Medzi nimi boli aj čestní občania mesta židovského pôvodu, Pavel Král a generál Ivan Schwarz. Všetkým sme za pomoc nesmierne vďační,“ vyjadruje svoju vďačnosť Filek.

P1010037-e1611678096319-768x1024.jpg

V tejto chvíli ešte stále prebieha rekonštrukcia drevených zábradlí na emporách na poschodí.

Doteraz sa OZ Na záchranu bytčianskej synagógy podarilo na rekonštrukciu získať a v synagóge preinvestovať viac ako 142 000 eur.

9foto.jpg

10foto.jpg

8-patias-7-e1611325640157.jpeg

„Súčasne si ale uvedomujeme, že práce nepostupujú tak rýchlo, ako by si azda mnoho Bytčanov predstavovalo. Boli sme totiž odkázaní výhradne na získavanie podpory z malých grantov od štátu, alebo súkromných darcov. Takýmto tempom by obnova národnej kultúrnej pamiatky trvala ďalších 50 rokov. Preto sme sa rozhodli, že do tímu prizveme ďalších ľudí, ktorí majú chuť, záujem a možnosti s obnovou výraznejšie pomôcť a naštartujeme tak novú etapu v živote bytčianskej synagógy. Zároveň nám pomocnú ruku prisľúbila podať ekonomická skupina TERAZ, a.s., Je veľká nádej, že sa nám spoločnými silami podarí rekonštrukčné práce mnohonásobne urýchliť,“ predpokladá predseda OZ.

5fotoj.jpg

V súčasnosti prebieha príprava nového projektu pre stavebné povolenie. Ten je potrebné vypracovať už aj s ohľadom na formu budúceho využitia objektu po jeho rekonštrukcii. Potešiteľné je, že združenie ho plánuje, tak ako prezentovalo v minulosti, využívať najmä na kultúrno-spoločenské účely. Stane sa miestom koncertov, výstav, divadelných predstavení a sídlom bytčianskeho múzea. Je predpoklad, že do mesta pritiahne turistov a návštevníkov z domova, aj zo zahraničia a znova sa zaskvie ako unikátny šperk tohto regiónu.

„Chceme však ísť s dobou. Preto by mali byť samozrejmosťou sociálne zariadenia, elektrina, či vykurovanie. Najmä pre potreby malej kaviarničky, ktorá bude slúžiť pre návštevníkov budúceho kultúrneho stánku. Po vypracovaní projektu požiadame o stavebné povolenie a po jeho vydaní sa budeme môcť uchádzať o väčšie granty a dotácie. To sme si doteraz, bez silného partnera, nemohli dovoliť, najmä vzhľadom na vysokú spoluúčasť, ktorú si donori vyžadovali,“ uzavrel Michal Filek.

PREZENTAČNÉ VIDEO O SYNAGÓGE SI POZRITE TU


Súvisiaci článok
Gustáv Beláček: Pokoj nachádzam v prírode!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť