Štvrtok 25. 04. 2024 23:33:22 | Meniny má Marek

V Žiline diskutovali o skvalitnení personálnej situácie v zdravotníctve

Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Žiline navštívila v utorok 7. júna 2022 štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Lenka Dunajová Družkovská spolu s riaditeľom odboru štandardných klinických postupov rezortu zdravotníctva Petrom Čvapekom. Osobne sa stretli so zamestnancami niektorých oddelení a s vedením krajskej fakultnej nemocnice rokovali o problematike nedostatku sestier na Slovensku i návrhoch konkrétnych riešení. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. FOTO: FNsP Žilina

Erika Filekova|9. jún 2022|10:29:26


Súvisiaci článok
Župa podpísala s Rozvojovou bankou Rady Európy úverovú zmluvu na 40 miliónov eur
Čítajte viac >

Personálna situácia je vo FNsP Žilina priebežne stabilizovaná s celkovým počtom 811 sestier, pôrodných asistentiek a praktických sestier. Po ukončení aktuálneho školského roka navyše nastupuje na oddelenia ďalších 17 nových sestier, pôrodných asistentiek a zdravotníckych záchranárov s vysokoškolským vzdelaním. Riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík rovnako informoval štátnu tajomníčku o prijatých individuálnych opatreniach zameraných na konsolidáciu ošetrovateľských pracovníkov.

„Aj v našej nemocnici intenzívnejšie cítime únavu, frustráciu a vyčerpanie personálu, no napriek tomu vidíme ochotu a nasadenie ľudí, ktorí chcú stále pomáhať, ale potrebujú lepšie podmienky a ocenenie ich práce. Rozšírili sme preto napríklad benefit dochádzkového bonusu, zapracovali nový systém osobných odmien za mimoriadne služby, prácu na Jednotkách intenzívnej starostlivosti a komunikujeme o nasledujúcich krokoch, ktoré dokážeme zmeniť na našej úrovni kompetencií a zdrojov,“ priblížil E. Dorčík s tým, že pokračujú tiež v rekonštrukciách na oddeleniach, oddychových zónach či v modernizácii vybavenia.

„Ide však len o čiastkové riešenia, ktoré je nevyhnutné doplniť strategickými úpravami v oblasti legislatívy, personálnych normatívov a finančného ohodnotenia z úrovne štátu. Vítame preto snahu rezortu zdravotníctva aktívne pracovať na transformácii personálneho zabezpečenia nemocníc,“ dodal riaditeľ FNsP Žilina.

FNsP ZA_Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva navštívila aj interné oddelenie.jpg

Na základe reálnych požiadaviek vyplývajúcich z praxe ministerstvo zdravotníctva intenzívne pracuje na Národnej stratégii riadenia a stabilizácie ľudských zdrojov v zdravotníctve. Ako informovala štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská, súčasťou dokumentu by mali byť praktické návrhy zmien v kompetenciách jednotlivých zdravotníckych profesií, aktualizácia študijných programov aj úprava minimálnych personálnych normatívov.

„Naším cieľom je, aby stratégia nebola prijatá „od stola“, ale vychádzala naozaj z reálnych potrieb, správne využila overené príklady dobrej praxe, bola kompatibilná s už zavedenými opatreniami a tiež regionálnymi rozdielmi v jednotlivých nemocniciach,“ zdôraznila štátna tajomníčka, ktorá sa s týmto účelom zúčastnila pracovných stretnutí nemocníc a zamestnancov v Trnave, Nitre, Poprade i Žiline.

Podľa jej slov sa podpora a zlepšenie podmienok sestier odzrkadlí v poskytovaní kvalitnej ošetrovateľskej starostlivosti. „Veľmi dobre si uvedomujeme, že pri rokovaniach o dodatočnom dofinancovaní a zvyšovaní ohodnotenia zdravotníckych pracovníkov je našou úlohou nielen žiadať finančné prostriedky, ale zároveň vytvoriť návrhy systémových a udržateľných riešení. Zdravotníkom by mali priniesť lepšie ohodnotenie a zjednodušenie práce, vďaka čomu budú môcť tráviť viac času pri pacientovi a menej pri administratíve,“ doplnila L. Dunajová Družkovská.


Súvisiaci článok
Duel SP 21 Pekarčíková vs. Zelník: Potrebuje zdravotníctvo reformu?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť