Sobota 27. 04. 2024 05:17:45 | Meniny má Jaroslav

Zrážka vlaku a rušňa odhalila problémy železníc s rádiovou komunikáciou

K zrážke vlakov možno vôbec nemuselo prísť, keby mali rušňovodič a výpravca priame rádiové spojenie. No nemali. Komunikovali iba cez mobilný telefón. V niektorých regiónoch Slovenska je rádiová komunikácia samozrejmosťou, v úseku, kde sa stala nehoda však takéto spojenie zatiaľ prístupné nie je. FOTO: ZSSK

D U|6. jún 2022|13:45:23


Súvisiaci článok
V súvislosti so železničnou nehodou na trati, začal vyšetrovateľ trestné stíhanie
Čítajte viac >

Nefungujúca komunikácia sa ukázala ako veľký problém. Keď sa na trase Žilina-Vrútky, pokazil vlak, rušňovodič mal k dispozícii iba mobilný telefón na to, aby udalosť ohlásil a aby kompetentní pracovníci zabezpečili vyriešenie celej situácie. Že by rádiové spojenie mohlo pomôcť aj v tomto prípade, priznal hovorca ŽSSK Tomáš Kováč: „Aj v tomto prípade sa ukázalo, že ak by na danej trati bolo zriadené traťové rádiové spojenie rušňovodiča s výpravcom, nemuselo k tejto udalosti dôjsť."

Ide totiž o vlastnú sieť Železníc Slovenskej republiky, ktorú ešte v roku 2008 spustili v pilotnej prevádzke. Prednostne ju využívajú na riadenie samotnej prevádzky, organizáciu dopravy, no tiež v ostrej prevádzke, kedy pomocou nej dokážu napríklad núdzovo zastaviť vlak. Práve v čase mimoriadnej udalosti napomáha k rýchlej komunikácii, ktorá môže byť otázkou života a smrti. Nie všetky lokality ju ale môžu využívať. Železnice to plánujú zmeniť a oblasti s pokrytím rádiovej komunikácie rozšíriť.

ERVENO~1.JPG Červenou farbou sú označené úseky, na ktorých môžu železničiari komunikovať cez vysielačky prostredníctvom ich mobilnej siete. FOTO: zscargo.sk

K zrážke vlaku s rušňom došlo v piatok. Po tom, ako sa osobný vlak cestou zo Žiliny do Vrútok pokazil, zostal stáť na trati. Na pomoc mu z Vrútok vyslali rušeň, ten však do vlaku narazil. „Ten náraz trval niekoľko sekúnd a mňa vyhodilo zo sedačky, hodilo ma to dopredu, moja kamarátka si udrela brucho o stolík pod oknom. Nastalo absolútne ticho,“ opisuje Eva Lacová, ktorá vlakom cestovala z práce domov. „Zrazu začali ľudia kričať, plakať, stonať od bolesti. Počula som výkriky volania o pomoc, ľudia krvácali, volali „bolí ma brucho“, „bolí ma ruka“, „bolí ma chrbát.“ Boli po zemi, na sedadlách, ležali v uličkách, aj medzi sedadlami, všade boli porozhadzované veci, bol to príšerný pohľad a vlakom sa ozýval vzlyk zranených,“ opisuje Evka beznádej, ktorú cítila v tej chvíli.

V súvislosti s nehodou na železničnej trati pred Vrútkami, začala polícia trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie. Po zrážke boli traja ľudia vo vážnom stave, na mieste záchranári ošetrili 74 cestujúcich a do okolitých nemocníc previezli 34 ľudí.


Súvisiaci článok
Evka sedela vo vlaku, keď doňho narazil rušeň: „Mám pocit, že som sa druhýkrát narodila,“ hovorí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť