Streda 17. 04. 2024 22:21:10 | Meniny má Rudolf, Rudolfa

V Záchrannej stanici v Zázrivej sa o mláďatká sokola myšiara starajú náhradní rodičia

Pred pár dňami mali svoj domov na Liptove. Ich hniezdo bolo na poškodenom zariadení, no firma, ktorá ho mala likvidovať, oslovila záchranárov. Bolo nutné mláďatá sokola myšiara dostať zodpovedne do bezpečia. A to sa podarilo. FOTO: Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej

D U|5. jún 2022|11:22:28


Súvisiaci článok
Orlicu, ktorú zachránili v Zázrivej, už vypustili do prírody
Čítajte viac >

„Ujali sme sa čerstvo vyliahnutých mláďat sokola myšiara. Firma v Ružomberku pri likvidácii poškodeného zariadenia, žiaľ, nedokázala s istotou zabezpečiť presun mláďat tak, aby hniezdenie mohlo pokračovať,“ uvádza Záchranná stanica pre zranené Živočíchy v Zázrivej.

Oslovili teda záchranárov a tí neváhali ani chvíľu. „Keďže v stanici máme dlhodobo hendikepovaný pár sokolov myšiarov, ktoré každoročne hniezdia a inkubujú svoju sterilnú znášku, vymenili sme teda tieto mláďatá za ich sterilné vajíčka,“ vysvetľujú záchranári.

No nebolo to také jednoduché. Sokolia samica totiž vajíčka zo svojho hniezda vydať nechcela. „Za ohromného vreskotu rozzúrenej sokolej maminy, brániacej si svoje vajíčka sa táto akcia podarila a pestúnka sa už pár dní vzorne stará o svoje adoptované miláčiky. Keď sokolíci dorastú, presunieme ich do rozlietavacej voliéry k ďalším sokolom a neskôr ich vypustíme na slobodu. Toto je to, čo nám dáva zmysel v tejto práci bez konca,“ dodávajú záchranári.


Súvisiaci článok
Ďalšie mláďa síce pribudlo v Záchrannej stanici v Zázrivej, vypustili ho ale už na druhý deň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť