Štvrtok 28. 03. 2024 13:45:12 | Meniny má Soňa

Šuteková odstráni svoju reklamu zo Žiliny. Reaguje tak na výzvu architektov

Občianska iniciatíva Verejný smog, ktorá združuje dvadsiatku popredných žilinských architektov a pamiatkarov, vyzvala kandidátov v blížiacich sa voľbách, aby na svoju prezentáciu nevyužívali nelegálne reklamné plochy. Na výzvu už pozitívne zareagoval jeden kandidát a včera sa pridal aj celý poslanecký klub.

Michal Filek|2. jún 2022|10:47:01


Súvisiaci článok
Vojna v zastupiteľstve: Šuteková obviňuje poslancov, že chránia biznis kolegu. „Klame a očierňuje!“ bráni sa Delinčák
Čítajte viac >

Výzva politikom

Žilina je, podľa iniciátorov výzvy, jedno z miest s najväčším vizuálnym smogom na Slovensku. Billboardy, bigboardy, reklamné plachty, citylighty a iná nepovolená reklama doslova zaplavila mesto.

"Podľa aktuálneho pasportu reklamných stavieb je v meste Žilina takmer 3000 reklamných stavieb. Na základe informácií z minulosti sa predpokladá, že väčšina z nich nie je povolená,“ napísala iniciátorka výzvy, architekta a občianska aktivistka Lucia Streďanská. Podľa nej má každá samospráva a každé mesto v zmysle stavebného zákona veľkú právomoc odstraňovať nelegálne reklamné stavby na svojom území, dokonca aj na súkromných pozemkoch.

Iniciátori výzvy deklarujú, že základným predpokladom odstraňovania takýchto stavieb je jasný politický postoj a odhodlanie skončiť s nelegálnou reklamou. Kandidátov na primátora, župana a poslancov oboch zastupiteľstiev preto vyzvali, aby sa pridali.

Kandidáti sa majú zaviazať: „Nevyužívať na svoju vlastnú propagáciu pred nadchádzajúcimi voľbami vonkajšiu reklamu, najmä nelegálne billboardy, bigboardy, megaboardy, reklamné plachty a iné nelegálne reklamné zariadenia. Pravidelne vyčleniť financie v rozpočte mesta Žilina na odstránenie aspoň 500 reklamných stavieb ročne. Odstrániť všetky nelegálne reklamné stavby na území mesta Žilina do konca roka 2024. Nevyužívať majetok mesta, najmä verejné priestranstvá, na umiestňovanie reklamných stavieb a reklamných zariadení okrem tých, ktoré sú v súlade s platným územným plánom mesta Žilina.“

Pod výzvou je podpísaná dvadsiatka osobností z praxe. Okrem Streďanskej, sú to, napríklad, architekt Dušan Voštenák, riaditeľ Krajského pamiatkového úradu Miloš Dudáš, vizuálna umelkyňa a vysokoškolská pedagogička Paulína Fichta Čierna, riaditeľka univerzitnej knižnice Alena Mičicová a ďalší.


Súvisiaci článok
Boj v zastupiteľstve eskaluje: Dvanásti poslanci obviňujú Delinčáka, že profituje na nelegálnych reklamných tabuliach. Delinčák: „Klamú a útočia na moju rodinu“
Čítajte viac >

Pozitívna odozva

Na výzvu ako prvý zareagoval Ján Polomský. Jeho bilbordy zaplavili mesto už pred viacerými týždňami. A hoci z nich nie je jasné, na akú pozíciu bude kandidovať, už sa vyjadril, že ich stiahne.

Včera sa k výzve pripojil aj celý poslanecký klub mestského zastupiteľstva za ZA. Fotografie jeho šéfky Miriam Šutekovej (Za ľudí) sú niekoľko týždňov umiestnené na lavičkách, citylightoch, ba dokonca autobusoch SAD po celom meste.

Šutekovú na kandidatúru na primátorku Žiliny vyzvala strana Za ľudí. Sama ju však doteraz neohlásila.

“Zaväzujeme sa, že žiaden z kandidátov a členov nášho klubu nepoužije v nadchádzajúcich voľbách vonkajšiu reklamu ako prostriedok na svoju prezentáciu a že neobnovíme v tomto smere už žiadnu z rozbehnutých a fungujúcich reklamných kampaní. Aj z tohto dôvodu som sa rozhodla odstrániť všetky reklamné plochy, ktoré som v súčasnosti využívala na propagáciu svojej osoby a klubu za ZA. Uvedomujem si, že tento záväzok nás môže znevýhodniť voči iným kandidátom. Sme však ochotní toto riziko podstúpiť a rozhodnutie necháme na občanoch.” uviedla Šuteková.

Šuteková: Nech odstráni aj Delinčák

Zároveň však Šuteková žiada iniciátorov výzvy, aby žiadali o odstránenie nelegálnych reklamných tabúľ, ktoré vraj na stĺpoch trakčného vedenia prevádzkuje poslanec Branislav Delinčák.

Takéto uznesenie, ktoré predložila na rokovania zastupiteľstva, nebolo v apríli schválené. Klub sa ho však chystá predložiť opäť.


Súvisiaci článok
AKTUALITA: Miriam Šuteková bude kandidovať na primátorku Žiliny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť