Piatok 17. 05. 2024 18:34:14 | Meniny má Gizela, Aneta

Ako žijú ľudia vo Veľkom Rovnom: Pripravujú námestie a domov dôchodcov. Hodové slávnosti budú v septembri, majáles už tento týždeň

Veľké Rovné je jedna z najväčších obcí nielen v našom regióne. Okrem toho je však známa aj vďaka folklóru a tradíciám. Starosta Jozef Mičieta sa chystá vybudovať námestie, domov dôchodcov, upraviť cintorín, cesty. V plnom prúde sú aj prípravy na tradičné drotárske hodové slávnosti, ktoré sa uskutočnia v septembri po ročnej prestávke.

Michal Filek|30. máj 2022|11:13:03


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Stráňavách: Množstvo kultúrnych akcií, zrekonštruované námestie, futbal a v pláne aquapark
Čítajte viac >

„Toto volebné obdobie bolo veľmi náročné z hľadiska covidovej situácie, ktorá prakticky zastavila život. Napriek tomu sa nám podarilo skolaudovať stavbu škôlky, v ktorej sme zvýšili kapacitu o 40 detí,“ začal svoje rozprávanie starosta.

Námestie

Ďalším investičným plánom vo Veľkom Rovnom dominuje výstavba námestia. Na decembrovom zastupiteľstve schválili novú štúdiu, na realizácii ktorej v súčasnosti pracujú. Pripravujú stavebné povolenie. V krátkej dobe vyhlásia verejné obstarávanie na zhotoviteľa, ktoré budú robiť elektronickou formou.

„Vynovené námestie sme, spolu so zastupiteľstvom, poňali ako elegantný doplnok našej obce. Už v minulosti sme totiž z európskych prostriedkov robili centrálnu zónu. Rozhodli sme sa pokračovať. Kúpili sme viac ako 100-ročnú budovu Jednoty v centre, zbúrali sme ju a tak pripravili priestor na námestie. Dnes zatiaľ tento priestor využívajú ľudia na celodenné parkovanie áut, keď odchádzajú do práce viacerí jedným autom. Hľadáme tak možnosť na vytvorenie záchytného parkoviska, aby sme námestie mohli vybudovať pre krásu obce. Bude tam dlažba, lavičky, zeleň, ale aj v menšej miere aj parkovanie,“ hovorí Jozef Mičieta.

bann082.jpg ZDROJ: web obce Veľké Rovné.

Na pozemku parkovali autá ľudia, ktorí prišli do kostola. Toto bude musieť obec vyriešiť.

„Parkovanie pre nich budeme riešiť na druhej strane cesty, pri zdravotnom stredisku, kde vznikne aj jednosmerná ulica. Máme však pripravenú aj variantu, že sa bude dať, pri väčších sviatkoch, parkovať aj v pešej zóne. Aby návštevníci kostola neboli diskriminovaní,“ doplnil starosta.
Ako to bude s financovaním? Niečo vraj majú našetrené, aj keď, ako každá obec, musia náklady prepočítať z dôvodu extrémneho rastu cien stavebných materiálov. Väčšiu časť peňazí však majú nachystanú, a keby vraj bolo treba, vedeli by si aj požičať. Úverové zaťaženie majú totiž veľmi nízke.

Namiesto školy domov dôchodcov

„Na decembrovom zastupiteľstve sme schválili zámer výstavby domova dôchodcov. Obec je povinná z peňazí daňovníkov sa o určité skupiny obyvateľov postarať. Hlavne o deti a dôchodcov. Školu a škôlku už máme veľmi pekné. Ale v našej obci je asi 900 osôb v dôchodkovom veku. Viacerí sú však umiestnení v rôznych domovoch dôchodcov v iných obciach a mestách. Na každého musí obec prispieť 100 eur. Rozhodli sme sa, že na pozemku pod Ivorom, kde sú budovy dvoch škôl, ktoré sme museli z ekonomických dôvodov uzatvoriť, postavíme vlastný domov pre seniorov.“

Staršia z budov má 120 rokov. S projektantmi sa preto rozhodli, že ju nemá zmysel rekonštruovať. Navyše bola konštruovaná na účel školy. Preto ju plánujú zbúrať a postaviť úplne novú budovu, ktorá bude funkčná aj o 30 – 40 rokov. „Chceme to vytvoriť pre 30 klientov, ktorí budú potrebovať 30 členný personál. Zamestnali by sme vlastných ľudí a postarali by sme sa o našich seniorov, ktorí tu majú korene.“

Novšia budova, ktorá však má tiež už 70 rokov, zostane zatiaľ voľná. Starosta sa však nebráni, aby tam riešili nájomné byty. V minulosti predali pozemok za pumpou na bytovku, ktorá je už postavená. Investor teraz rieši stavebné povolenie a mala by tam byť ďalšia dvojbytovka - 24 bytov.

Cintorín

„Na cintoríne sa chystáme vytvoriť urnový háj. Projekt už pôjde do súťaže. Pre cintorín vytvoríme spevnenú plochu, za riekou, ktorá by sa mohla využívať na pakovanie. Na sídlisku rovnako plánujeme vytvoriť spevnené plochy a priestory na kontajnery, pre kvetináče. Chceme aby bolo sídlisko pekné, už sme aj kosili. Rovnako tak celá obec. Staráme sa aj o trávnik okolo kostola.“


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Predmieri: Chystajú rekonštrukciu škôlky, jubileum oslávia futbalisti, Predmierčanka vydáva nové CD
Čítajte viac >

Kultúre a športu sa darí

Už tento týždeň bude pri váľaní mája tradičný juniáles. Organizuje ho Folklórny súbor Rovňan. Program je tradične veľmi pestrý. Na Jána budú zase, pod patronátom miestnych hasičov, páliť Jánsku vatru. No a v lete nemôže chýbať futbalový turnaj o pohár starostu a v auguste aj súťaž vo varení gulášu a pití piva.

„Pripravujeme drotárske hodové slávnosti. Bohužiaľ, minulý rok sme to pre covidové nariadenia nemohli urobiť. S o to väčšou vervou ich pripravujeme teraz. Program ešte nechceme zverejňovať. Ľudia sa môžu tešiť. Bude to dvojdňový program. V nedeľu skôr na ľudovú nôtu, sobotný bude modernejší,“ prezrádza Mičieta.

MDŽ už rovňanské ženy oslavovali, mesiac úcty k starším bude v októbri.


Súvisiaci článok
Rovňan pozýva na Juniáles a váľanie mája
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Nededzi: Chystajú renováciu námestia. Obľúbený je futbal a ďalšie športy. Kultúra pobeží na plné obrátky
Čítajte viac >

280490450_10221191684768590_1263347207024140302_n.jpg Prípravka. FOTO: Facebook TJ Štart Veľké Rovné.

„Športu sa darí. Mám veľkú radosť, že futbalový klub vedie Lacko Korček, ktorý manažuje veľkú skupinu futbalistov na vysokej profesionálnej úrovni. FK sa snaží ísť cestou vlastných odchovancov. Hráme to, na čo máme. Veľmi dôležitú prácu robí klub s deťmi. Po generačnej výmene sa nám podarilo naštartovať aj hasičov.“


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Radoli: Opravujú chodníky a autobusové zastávky. Vychovávajú úspešné florbalistky (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť