Streda 01. 05. 2024 19:05:10

Mladý muž sa na Liptove ocitol zoči voči medvedici s mladým. Hovorí, že to nebolo prvýkrát

Pre niekoľko prípadov napadnutia človeka medveďom, ktoré sa v ostatných týždňoch stali na Slovensku, väčšina ľudí pre strach zvýšila opatrnosť. Rešpekt má aj Marek, ktorý v sobotu stretol medvedicu s mláďaťom pri Liptovskej Kokave. FOTO: Marek Števčík

D U|22. máj 2022|19:11:48


Súvisiaci článok
Medveď napadol ďalšieho horára, zvýšte opatrnosť, varuje správa Lesov Slovenskej republiky
Čítajte viac >

Nie je to nič výnimočné. V tejto lokalite žijú medvede celé roky. Vie to aj 27 ročný Marek Števček. Šelmy už pri potulkách liptovskou prírodou stretol niekoľkokrát. Naposledy v sobotu podvečer. „Za Liptovskou Kokavou, smer na Podbanské, zbadal som ich hneď pri ceste, tak som zastavil auto vyšiel von. Asi 10 metrov som bol od nich,“ opisuje Marek.

Medvedicu a jej mláďa pozoroval dlhšie. „Sedel som tam asi hodinu a nepohli sa vôbec. Ten menší ešte chcel prísť ku mne, ale stará začala vrčať, tak potom vyliezol na strom. Stará medvedica sa zdvihla, šla smerom ku mne, tak som sa pomaly postavil a pomaly som odchádzal k autu a šiel som preč,“ opisuje zážitok Marek a dodáva, že cestou domov ešte videl ďalšieho medveďa.

Stretnutie s medveďom ho vždy fascinuje, no strach vraj nemá. Vie, kto je v lese pánom, šelmy nedráždi a neriskuje. „Vždy to dopadlo dobre, treba sa vedieť správať a budú sa tak správať aj zvieratá. Nech si každý uvedomí, že oni sú tam doma a my im tam nemáme čo hľadať. Nech sa ľudia nečudujú, že sa sťahujú do dedín, keď to každý prikrmuje,“ vysvetľuje Marek.

Hoci univerzálne pravidlo správania sa pri stretnutí s medveďom neexistuje, odporúčania odborníkov hovoria, že by ste mal človek, ak je to možné, pomaly cúvajúc opustiť miesto stretu. Ak sa však stane, že vás medveď zvalí na zem, treba si ľahnúť na brucho a rukami si chrániť oblasť hlavy a krku. Priamemu očnému kontaktu sa vždy vyhnite.

Vlani napadli medvede na Slovensku až sedem ľudí. Najčastejšie boli útoky v žilinskom kraji: v obciach Kláštor pod Znievom, Šútovo, Liptovská Lúžna a v žilinskej mestskej časti Brodno.


Súvisiaci článok
"Je to výsmech!" hovorí Anna o odškodnom za smrť manžela, ktorého usmrtil medveď
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť