Piatok 29. 03. 2024 00:18:51 | Meniny má Miroslav

Na Základnú umeleckú školu do Rajca dnes zavítala hudobná jar (ROZHOVOR)

Dnes sme s našou redakciou mali možnosť stráviť príjemné popoludnie na 13. ročníku Rajeckej hudobnej jari, ktorú už tradične organizuje Základná umelecká škola Rajec. Mladé hudobné talenty hodnotila odborná porota v zložení slovenských aj zahraničných skladateľov. Tohtoročného podujatia sa zúčastnilo dvadsaťdva škôl. Foto: Juliana Krčulová, SP 21

Juliana Krčulová|19. máj 2022|19:45:49


Súvisiaci článok
Medzinárodná interpretačná súťaž sa v Rajci uskutoční už po trinásty raz
Čítajte viac >

Trinásty ročník medzinárodnej interpretačnej súťaže Rajecká hudobná jar 2022 otvoril riaditeľ Základnej umeleckej školy Rajec, Marián Remenius: „Dovoľte mi, aby som vás srdečne privítal v Rajci, kde v máji za jeden deň odznie najviac slovenskej hudby v rámci celého Slovenska. Veľmi si vážim vašu prácu so žiakmi v tejto zvláštnej chaotickej dobe. Interpretačné umenie naživo je stále väčšia vzácnosť. Nemohli sme sa stretať na súťažiach, koncertoch a ani pracovať priamo so žiakmi v škole. Preto je vaša snaha obdivuhodná a zaslúžená,“ vyzdvihol prácu nielen pedagógov riaditeľ Remenius.

IMG-3902.jpg

Pre našu redakciu sa v rozhovore zmienil aj o tom, že tohtoročného podujatia sa zúčastnilo až dvadsaťdva škôl. „Aj napriek tomu, že sme po covide, evidujeme veľmi dobrú účasť a rovnako tak aj výkony mladých talentov. Tento rok sa Rajeckej hudobnej jari zúčastnilo dvadsaťdva škôl, pričom dve boli zo zahraničia. Z Rakúska to bola škola Musikschule Klosterneuburg, ktorú reprezentovala huslistka Laura Droppová s famózne odohratou skladbou od Eugena Suchoňa, s ktorou nakoniec aj zvíťazila vo svojej kategórii a prevzala si aj Titul laureáta, teda absolútneho víťaza zo všetkých kategórií. Z Česka sa zúčastnili zástupcovia Základnej umeleckej školy Morava Zlín. Som veľmi rád, že slovenská hudba sa nehrá len na Slovensku, ale hrá sa aj v zahraničí. Do Rakúska chodíme pravidelne, pretože víťazi minulého ročníka v ďalšom roku premiérujú skladby slovenských autorov, a to hneď na dvoch koncertoch, jeden koncert absolvujú v Bratislave a druhý vo Viedni. Takýchto koncertov vo Viedni sme už zo Základnej umeleckej školy Rajec uskutočnili osem, takže už ich berieme ako našu tradíciu,“ uviedol pre našu redakciu riaditeľ ZUŠ Rajec, Marián Remenius a doplnil, že spomínané koncerty má v obľube aj široká verejnosť, čo dokazuje aj účasť rakúskej Musikschule na tohtoročnom rajeckom podujatí, ktorá sa o hudobnej jari dozvedela práve vo Viedni.

1.jpg na fotografii odborná porota – zľava prof. Jevgenij Iršai, PhD. (SK), predseda poroty Mgr. art. Viliam Gräffinger (SK) a doc. MgA. Jan Grossmann (ČR)

Rajecká hudobná jar nie je po prvý raz hostiteľom zahraničných umeleckých škôl. „Základná umelecká škola Morava Zlín je naša družobná škola, s ktorou už veľa rokov spolupracujeme. Rajeckej hudobnej jari sa v minulých ročníkoch zúčastnili aj študenti z maďarského Segedínu, Taurských Álp, Viedne, poľského Racibórzu, ale aj iných českých umeleckých škôl, ale musím povedať, že je to väčšinou záležitosť slovenská, práve preto, že sa súťaž výhradne týka slovenskej tvorby, keďže súťažiaci môžu mať vo svojom repertoári výhradne skladby slovenských autorov podľa vlastného výberu. Nemám informácie, že by okolité štáty organizovali podobné špecifické súťaže, akou je Rajecká hudobná jar,“ uviedol Marián Remenius, ktorý zaspomínal aj na začiatky dnes už medzinárodnej interpretačnej súťaže: „Rajecká hudobná jar vznikla na základe Prehliadky slovenskej ľudovej tvorby pre deti a mládež, ktorá na našej umeleckej škole prebiehala. V dobe, kedy som nastúpil na post riaditeľa školy, som túto prehliadku chcel posunúť vpred, aby sa z nej stalo niečo viac ako regionálna prehliadka. Požiadal som ministerstvo školstva o dotáciu, finančný príspevok, ktorý schválili pod podmienkou, že podujatie bude mať súťažný charakter. Tak sme následne zorganizovali súťaž pod názvom Rajecká hudobná jar, ktorá začínala ako celoslovenská, ale dnes sa už môže pýšiť titulom medzinárodná, na čo odkazuje aj naša odborná porota v zložení medzinárodných skladateľov,“ doplnil o histórii Rajeckej hudobnej jari riaditeľ základnej umeleckej školy v Rajci.

IMG-3901.jpg

Do poroty trinásteho ročníka medzinárodnej interpretačnej súťaže Rajecká hudobná jar zasadli významní slovenskí aj zahraniční hudobní skladatelia. Predsedom poroty bol Viliam Gräffinger, slovenský hudobný skladateľ, ktorý študoval na konzervatóriu a na VŠMU v Bratislave, v dnešnej dobe sa venuje komornej hudbe a sólovému vystupovaniu. Naša redakcia sa úspešného skladateľa a klaviristu, Gräffinera, opýtala, ako hodnotí tohtoročnú súťaž: „Myslím si, že tento ročník je veľmi dobrý, úroveň talentov išla oproti minulému roku, na ktorom sa odrazil covid, smerom nahor. Spolu s ostatnými porotcami sme sa zhodli, že sú tu dnes aj známe tváre, ktoré sa súťaže pravidelne zúčastňujú, ale objavili sa aj nové talenty, hlavne teda v prvej najmladšej kategórii, ktoré rovnako prekvapili. V každej kategórii sa nájde minimálne jeden talent, ktorý medzi ostatnými zasvieti,“ uviedol pre našu redakciu s úsmevom skladateľ a klavirista Viliam Gräffinger.

IMG-3918.jpg

Dlhoročným porotcom Rajeckej hudobnej jari je aj hudobný skladateľ Jan Grossmann z Českej republiky, ktorý študoval hru na harfe, skladbu a kompozíciu. Ťažiskom jeho tvorby sú skladby pre sláčikové kvarteto, skladby doplnené o klavír, varhany alebo soprán, ktoré získali niekoľko cien v skladateľských súťažiach a boli prevedené vo viacerých krajinách Európy, v Rusku a USA. „Na Rajeckej hudobnej jari sa niekedy objavia také hudobné osobnosti, že to je až úžasné. No a neodmysliteľnou súčasťou tohto podujatia je aj riaditeľ školy spolu s ostatnými pedagógmi, ktorí sa o organizáciu podujatia skvelo starajú, fandia mu, čo sa odráža aj na celkovej atmosfére,“ povedal o tohtoročnom priebehu Rajeckej hudobnej jari 2022 český hudobný skladateľ Grossmann a dodal, že pri určitých vystúpeniach mladých hudobníkov je veľmi ťažké rozlíšiť, podľa technickej a umeleckej úrovne, do ktorej kategórie sú študenti zaradení.

2.jpg

Trojicu porotcov uzatvára hudobný skladateľ, Jevgenij Iršai, ktorý študoval na Petrohradskom Konzervatóriu Rimského Korsakova kompozíciu a klavír. V roku 1991 prišiel na Slovensko, kde žije a pôsobí doteraz ako profesor kompozície a vedúci katedry skladby a dirigovania na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. „Rajeckú hudobnú jar hodnotím ako fantastické podujatie nielen v rámci Slovenska, ale povedal by som aj v rámci celej Európy. Je veľké šťastie, že existujú ešte peniaze na to, aby sa takéto podujatie podporovalo. A tie decká, to je niečo fantastické, sú snaživé, chcú, samozrejme, nie každému sa jeho výkon podaril, nie každý je rovnako talentovaný, ale niektoré deti sú absolútne špičky. Počul som, že sa niektoré dostali aj na konzervatórium do Bratislavy, niektoré sa dostali aj do Bratislavy, aj do Žiliny, takže je to znak toho, že hudobná kultúra bude stále žiť. Sám ešte učím, takže z vlastnej skúsenosti viem povedať, že učiť online je veľmi ťažké, takže to, ako sa pedagógovia tým deťom venovali aj počas covidového obdobia, čo sa odrazilo aj na dnešnom podujatí, je fantastické,“ uzavrel pre našu redakciu významný hudobný skladateľ a profesor, Jevgenij Iršai.

Z redakcie SP 21 vám onedlho prinesieme aj video report a fotogalériu z dnešného obľúbeného podujatia.


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Klavirista Denis Ďuríček (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť