Štvrtok 25. 04. 2024 09:32:50 | Meniny má Marek

Medzinárodná interpretačná súťaž sa v Rajci uskutoční už po trinásty raz

Obľúbená medzinárodná interpretačná súťaž Rajecká hudobná jar sa uskutoční už vo štvrtok 19. mája 2022 v priestoroch Základnej umeleckej školy Rajec. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Foto: ilustračné / ZUŠ Rajec

Juliana Krčulová|17. máj 2022|09:51:28


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Klavirista Denis Ďuríček (VIDEO)
Čítajte viac >

Riaditeľstvo ZUŠ v Rajci v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Mestom Rajec a Hudobným centrom v Bratislave pozývajú na medzinárodnú interpretačnú súťaž Rajecká hudobná jar, ktorá sa uskutoční už vo štvrtok 19.mája 2022. „Hlavnou snahou súťaže je podpora interpretácie a vzniku novej pôvodnej slovenskej hudobnej tvorby pre deti a mládež. Súťaž je určená žiakom základných umeleckých škôl. Súťaží sa v piatich vekových kategóriách, 5. kategória je komorná hra v počte hráčov maximálne do 10. V kategóriách 1. – 4. súťažia sóloví hráči na všetkých hudobných nástrojoch a speváci,“ uviedol riaditeľ ZUŠ Rajec, Marián Remenius.

Súťaže sa môžu zúčastniť žiaci všetkých ZUŠ, ktorí spĺňajú podmienky súťaže. Prihlásení súťažiaci môžu mať vo svojom repertoári výhradne skladby slovenských autorov podľa vlastného výberu, pričom počet skladieb je obmedzený časovým limitom. Členmi odbornej poroty budú hudobní skladatelia, ktorí udeľujú štyri ceny v každej kategórii. Piatou cenou je Titul laureáta.

Cenu za najlepšiu interpretáciu diela slovenského autora, ktorá je aj hlavnou cenou, získa prihlásený študent, ktorý sa umiestni na prvom mieste. Na druhom mieste sa udeľuje Cena Hudobného centra, na treťom Cena mesta Rajec. Čestným uznaním je Cena New Music for Kids, nasleduje Cena riaditeľa ZUŠ pre sláčikové nástroje, Cena Spoločnosti Mariána Vargu za vynikajúci klavírny výkon a Titul laureáta, absolútny víťaz zo všetkých kategórií.

„Okrem vecnej ceny a diplomu bude pre víťazov skomponovaná nová hudobná skladba, ktorá bude víťazmi premiérovaná na Koncerte víťazov v Mirbachovom paláci v Bratislave a v Slovenskom inštitúte vo Viedni. Medzinárodná porota má právo niektorú z cien neudeliť,“ dodal riaditeľ Základnej umeleckej školy v Rajci, Marián Remenius.


Súvisiaci článok
Výtvarníci zo Základnej umeleckej školy Rajec vystavujú v priestoroch Starej radnice (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť