Streda 24. 04. 2024 22:51:51 | Meniny má Juraj

Najkrajšie obce sú v Turci. Dedinou roka 2021 sa stal Kláštor pod Znievom

Blatnica a Kláštor pod Znievom sú najkrajšie turčianske obce a patria aj medzi najkrajšie na Slovensku. Potvrdila to aj súťaž Dedina roka 2021. Výsledky boli jasné už v decembri minulého roka, pre protipandemické opatrenia sa ale odovzdať ceny podarilo až teraz. Do žilinského kraja tak putovali dve ocenenia. FOTO: dedinaroka.sk

D U|12. máj 2022|11:18:01


Súvisiaci článok
Stĺp so sochou sv. Jána Nepomuckého je opäť v centre Kláštora pod Znievom
Čítajte viac >

V budove znievskeho gymnázia v Kláštore pod Znievom odovzdali ocenenia v súťaži Dedina roka 2021. Výber miesta nebol náhodný. Ocenenie Dedina roka 2021 totiž získala práce táto obec. Obec Kláštor pod Znievom najkomplexnejšie naplnila princípy a požiadavky na Dedinu roka 2021 spomedzi 28 zúčastnených obcí.

„Aj napriek výraznej konkurencii sa v Kláštore pod Znievom našlo niečo, čo ho odlíšilo od ostatných a zároveň mu táto výnimočnosť zabezpečila prvé miesto. Verím, že toto víťazstvo bude povzbudením do rôznych ďalších aktivít samosprávy aj občanov, aby sa ich obec ešte výraznejšie zviditeľnila na mape Slovenska. Ako národný víťaz bude Kláštor pod Znievom v roku 2022 zastupovať Slovensko na 17. ročníku súťaže o Európsku cenu obnovy dediny,“ uviedol minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý nad súťažou prevzal záštitu.

Kalvária a Kostol sv.kríža Kláštor pod Znievom foto zilinskyturistickykraj.sk.jpg Kalvária a Kostol sv. kríža Kláštor pod Znievom. Foto zilinskyturistickykraj.sk.

Hodnotiacu komisiu súťaže presvedčil Kláštor pod Znievom najmä tým, aký význam prikladá zachovaniu a udržiavaniu historického, kultúrneho a prírodného dedičstva s víziou miesta, kde sa dobre žije. Pestrosť biodiverzity prírodnej rezervácie Kláštorských lúk, kalvária, zrúcanina hradu Zniev a zdroj minerálnych stolových vôd sú nielen dôvodom na hrdosť obyvateľov, ale aj na ich ochranu.

V súvislosti zo zachovávaním histórie (katolícke patronátne gymnázium, olejkárstvo) okrem starostlivosti a zvyšovania povedomia obyvateľov, nadväzuje obec aj cezhraničné partnerstvá na ochranu kultúrneho i prírodného dedičstva. Obec sa môže pochváliť tiež racionálnym využívaním lokálnych zdrojov, či realizáciou rôznorodých aktivít.

Kláštor a Kostol Panny Márie Kláštor pod Znievom foto mapio.net.jpg Kláštor a Kostol Panny Márie Kláštor pod Znievom. Foto mapio.net.

V kategórii Dedina ako maľovaná získala ocenenie malebná Blatnica v martinskom okrese. Obec sa prvýkrát písomne spomína v roku 1230. Známy je Blatnický hrad. Obyvatelia boli poddaní hradného panstva, najmä rodu Révayovcov. Po zrušení nevoľníctva sa zaoberali olejkárstvom, šafraníctvom, remeslami a poľnohospodárstvom. Blatnica sa zapísala aj do dejín SNP.

Z obce sa ide do najkrajších dolín Národného parku Veľká Fatra, do Gaderskej a Blatnickej doliny, aj do priľahlých bočných dolín so zaujímavou skalnou scenériou. Trasy Gaderskou a Blatnickou dolinou pokračujú až na hlavný hrebeň Veľkej Fatry. Malebná obec má najväčší kataster v Turci, je plná krásnych domčekov. Nájdete tu murované stavby s veľkými bránami, ale aj typické turčianske drevené domy s kožovkou len medzi trámami stien.

Titul Dedina ako maľovaná získala obec Blatnica v martinskom okrese foto dedinaroka.sk.jpg Titul Dedina ako maľovaná získala obec Blatnica v martinskom okrese. Foto dedinaroka.sk

Verejné vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo ešte v decembri, počas podujatia Slovenský deň kroja v Banskej Bystrici. „Je v tom symbolika, pretože pri posudzovaní prihlásených obcí sme kládli dôraz nielen na ich komplexný rozvoj v prospech ich obyvateľov, ale aj na to, ako zachovávajú čaro vidieka a tradície predkov,“ uviedol Michal Maco, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia.

Do súťaže Dedina roka 2021 sa zapojil historicky najväčší počet účastníkov. O priazeň poroty bojovalo až 28 obcí.

„Vidiek tvorí neodmysliteľnú súčasť našej krajiny. Predstavuje hodnotné prírodné a kultúrne dedičstvo našich predkov, ku ktorému by sme mali pristupovať s láskou a starostlivosťou. Preto ma teší, že na Slovensku existujú projekty zamerané na jeho ochranu, ako je aj súťaž Dedina roka. Pre našu maloobchodnú sieť je pôsobenie v malých či väčších obciach prirodzené, rovnako aj podieľanie sa na ich zveľaďovaní. Gratulujem víťazovi a zúčastneným obciam prajem veľa chuti a inšpirácie pri ďalšom napredovaní,“ zhodnotil Ján Bilinský, generálny riaditeľ partnera súťaže, COOP Jednota Slovensko.

Odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo v Kláštore pod Znievom foto obec.jpg Odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo v Kláštore pod Znievom. Foto obec.

Starostka Kláštora pod Znievom Erika Cintulová foto obec.jpg Starostka Kláštora pod Znievom Erika Cintulová. Foto obec.

Výsledky súťaže Dedina roka 2021 vyhlásili ešte v septembri 2021 na podujatí Slovenský deň kroja foto dedinaroka.sk.jpg Výsledky súťaže Dedina roka 2021 vyhlásili ešte v septembri 2021 na podujatí Slovenský deň kroja. Foto dedinaroka.sk.


Súvisiaci článok
Vôňa dreva im učarovala: Manželia tvoria dychberúce diela (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť