Nedeľa 05. 05. 2024 14:27:58 | Meniny má Lesia, Lesana

Človek, ktorý sa podpísal ako zlosyn, postriekal graffiti s environmentálnou tematikou na Frambore (FOTO + VIDEO)

„Našiel sa niekto, kto sa rozhodol poznačiť svojou chorou hlavou jedno z diel a podpísal sa k jeho čmáranici ako zlosyn. A nielen to, rozšíril svoje zlosynské dielo aj na vedľajšiu informačnú tabuľu a iné miesta. Ak si niekto myslí, že by nás táto záležitosť odradila, odpoviem nie – v žiadnom prípade,“ napísala mestská poslankyňa Iveta Martinková, ktorá na vandalizmus upozornila vo svojom príspevku. Foto a video: Facebook / Iveta Martinková Staníková

Juliana Krčulová|7. máj 2022|12:57:33


Súvisiaci článok
Dážď a chlad? Žiadny problém. Mestskí policajti sadili čerešne na Frambore (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Žilinský park Frambor sa pretvára takmer každým dňom aj za pomoci Žilinského Skrášľovacieho Spolku a mestskej poslankyne za sídlisko Vlčince, Ivety Martinkovej. Mnohí si už nevieme ani predstaviť, že sa tam ešte len pred nedávnom nachádzala rozsiahla skládka odpadu ako výsledok ľahostajnosti, ignorancie a environmentálnej negramotnosti ľudí. Ako uviedla Martinková vo svojom príspevku, zaužívané stereotypy vláčenia odpadu na toto miesto, až na jeden nešvár, ktorý je už v procese riešenia, vykorenili.

„Prostredie celkovo ožilo, zazelenalo, pribudli stromy, kvety a vracia sa do neho život. Máme tam šesť stien vymaľovaných tematikou prírody či ochrany životného prostredia a päť stien vznikajúcej galérie historických lokomotív lokálnej železnice Žilina Rajec. Aj naše graffiti maľby na Frambore boli doteraz neporušené. Tento vzájomný rešpekt medzi grafiťákmi je významný a slúži k dobru vecí a dianí. Celý projekt znovuzrodenia Frambora je dôkazom a pečaťou toho, že všetko sa dá zmeniť k lepšiemu, len treba úprimne chcieť. Keby nás bolo viac, keby nestálo mnoho ťažkých vecí len na nás a mali by sme pre údržbu územia pravidelné finančné zázemie, išlo by všetko ľahšie a rýchlejšie, no napriek tomu sme spokojní a šťastní z toho, čo za sebou vidíme. Dostali sme Frambor z predsmrtnej agónie, napriek absolútnej skepse prevažnej väčšiny ľudí, ktorí poznali vtedajší stav,“ uviedla Martinková o postupnej zmene žilinského parku Frambor.

279840455_2251363131679651_5150615527609124040_n.jpg

Ale! „Našiel sa niekto, kto sa rozhodol poznačiť svojou chorou hlavou jedno z diel a podpísal sa k jeho čmáranici ako zlosyn. A nielen to, rozšíril svoje zlosynské dielo aj na vedľajšiu informačnú tabuľu a iné miesta. Ak si niekto myslí, že by nás táto záležitosť odradila, odpoviem nie – v žiadnom prípade. Na miesto prišla mestská i štátna polícia. Takéto správanie je netolerovateľné,“ napísala pohoršene Martinková a dodala, že cenu za opravu steny už vyčíslili, a ak by sa medzi verejnosťou našiel niekto, kto by chcel prispieť, bolo by to super.

Ak sa zistí, že počmáraná informačná tabuľa je neočistiteľná, dobrovoľníci dajú vyrobiť druhú. Vopred ďakujú verejnosti, ktorá sa chystá toto zlosynské dielo pomôcť odstrániť. Mestská poslankyňa pridala aj zábery, ako stará stena vyzerala a čím dobrovoľníci prešli, kým ju dali do poriadku a namaľovali s environmentálnou tematikou.

279874871_2251363161679648_594164884159577610_n.jpg

Predseda Žilinského skrášľovacieho spolku, Ján Rzeszoto, ktorý sa snaží o revitalizáciu parku Frambor spolu s poslankyňou Ivetou Martinkovou, toto devastujúce dielo rovnako pohoršene okomentoval: „Žilinský Skrášľovací Spolok a jeho členovia sa roky snažia o vytvorenie nového parku v meste. Grafity sú neoddeliteľnou súčasťou premeny tohoto kedysi zanedbaného územia. Úprimne moc ma zabolelo, keď som videl túto skazu. Čo ma však upokojilo je fakt, že tento čin je určite výplodom chorého človeka, ktorý možno ani nevie, čo urobil. Viem, že práve na tomto mieste sa sporadicky objavujú drogovo závislí ľudia. Aj tento fakt možno súvisí s touto udalosťou. Sú tomu už tri roky čo sme žiadali mesto o kamery práve na územie, kde je potenciálne riziko. Bohužiaľ, do dnes sa nenašla vôľa ich inštalovať všade tam, kde by boli potrebné. Určite nájdeme spôsob ako zemeguľu a informačnú tabuľu opravíme. Kto môže a chce pomôcť môže prispieť na účet nášho O.Z. Ďakujeme,“ napísal vo svojom komentári Rzeszoto.

spojené.jpg Na fotografii je znázornený pohľad predchádzajúcej podoby steny, ktorú sa dobrovoľníci rozhodli oživiť environmentálnou tematikou

„Chcem ešte dodať, že nemôžeme v žiadnom prípade hodnotiť ľudí podľa takýchto, čo sa sami podpisujú zlosyn, hoci aj pod vplyvom drogy. Je obrovské množstvo ľudí, ktorí fandia tomuto projektu, dobru a pokroku všeobecne. Jeden človek to pokaziť nemôže. A aj jemu sa vždy otvára cesta, že takýto skutok oľutuje a môže sa zmeniť. To mu zo srdca prajeme,“ dodala na záver mestská poslankyňa Iveta Martinková.


Súvisiaci článok
Jazda opitého vodiča sa skončila v plote rodinného domu v Staškove
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť