Štvrtok 25. 04. 2024 03:42:15 | Meniny má Marek

Celé roky odpočívali v depozitároch, teraz ich ukážu verejnosti. SNK pripravuje jedinečnú výstavu

Šálky, perá, ceruzky, fajky, okuliare, či pudrenka. Príďte si pozrieť zbierkové predmety literárnych osobností. Obľúbené memorabílie síce v centre pozornosti nikdy doteraz neboli, no pre svojich majiteľov mali veľký význam. Výstavu Na okraji záujmu pripravuje Slovenská národná knižnica (SNK). FOTO: SNK

D U|6. máj 2022|13:37:53


Súvisiaci článok
Má 441 rokov a odpočíva v trezore. Najstaršou slovenskou knihou je Bardejovský katechizmus
Čítajte viac >

Výstava, ktorú sprístupnia 13. mája 2022 v Literárnom múzeu v Martine, prezentuje pomerne neznáme zbierkové predmety, ktoré sa do centra pozornosti doteraz nedostali, no v kontexte literárnych zbierok Janka Jesenského, Hany Gregorovej, Štefana Králika, či Emila Boleslava Lukáča majú veľkú výpovednú hodnotu.

Na výstave nájdete rukopisy, výtvarné diela, knižné ilustrácie, a tiež medzi návštevníkmi veľmi obľúbené spomienkové predmety známych literárnych osobností (tzv. memorabílie). Literárne múzeum SNK obohatilo výstavu Múzea mesta Bratislavy exponátmi rôzneho typu. „Nie vždy je hlavným médiom papier - ako by sme očakávali v Literárnom múzeu. Uchovávame a zhormažďujeme prakticky akékoľvek zbierkové predmety, ktoré súvisia s literárnym životom, osobnosťou, či literatúrou ako takou,“ uviedla Adriana Brázdová, spolukurátorka výstavy.

Typickými z tejto kategórie sú perá, kalamáre, ceruzky, písacie bloky, fajky a fajčiarske potreby, šálky na pitie kávy alebo čaju, lyžičky a okuliare – tých je v našom múzeu niekoľko. „Do výstavy sme vybrali dioptrické okuliare Štefana Králika, čím sme doplnili kolekciu Múzea mesta Bratislava. Keďže okuliare vyjadrujú aj osobný vkus a štýl nositeľa, návštevníci výstavy si – zjednodušene povedané - budú môcť urobiť obraz o vkuse aj Ľuda Zúbeka či Valentína Beniaka,“ doplnila A. Brázdová.

Čajová súprava Štefana Králika s pestrým čínskym dekorom z rokov 1938  1939 je veľmi pekná a z hľadiska datovania vzácna_.jpg Čajová súprava Štefana Králika s pestrým čínskym dekorom z rokov 1938 - 1939 je veľmi pekná a z hľadiska datovania vzácna.

Okuliare častokrát neboli len osobnou nevyhnutnosťou ale aj akýmsi vonkajším znakom intelektuálov_.jpg Okuliare častokrát neboli len osobnou nevyhnutnosťou ale aj akýmsi vonkajším znakom intelektuálov

Pozrieť si môžete aj časť súpravy lekárskeho náradia dramatika Štefana Králika a aj jeho remeselne vyrobenú krásnu drevenú pečiatku, ktorú v svojom civilnom živote používal. Autor známych Mozoľovcov bol totiž civilným povolaním lekár, aj preto dej svojich románov situoval zväčša do lekárskeho prostredia.

Lekárske náradie Štefana Králika_.jpg Lekárske náradie Štefana Králika.

Oku, najmä dámskemu, určite ulahodí pohľad na striebornú pudrenku s labutienkou, ktorá v rokoch 1900 – 1920 patrila spisovateľke a obhajkyni ženských emancipačných snáh Hane Gregorovej (1885 – 1958).

PUDREN~1.JPG

Strieborná pudrenka spisovateľky Hany Gregorovej_.jpg Strieborná pudrenka spisovateľky Hany Gregorovej.

Šáločkami, kanvicami, či lyžičkami sú bohato zdokumentované aj oddychové rituály našich dejateľov. Literárne múzeum SNK uchováva po Jankovi Jesenskom napríklad aj džbánik na mlieko a šáločku s tanierikom s podnosom. „Na podnose je však miesto ešte pre druhú šálku s tanierikom – no tá sa už roky nachádza v zbierkovom fonde Múzea mesta Bratislavy. A tak sa po rokoch obidve šáločky ocitnú spolu opäť na jednom podnose,“ vnáša do výstavy trochu romantiky jej spolukurátorka. Dôvodom, prečo šáločky takto „neromanticky“ niekto rozdelil, je, že Janko Jesenský pôsobil od roku 1929 v Bratislave. Preto sa časť jeho osobných predmetov, ktoré sa nachádzali v jeho martinskom dome, nachádza v Literárnom múzeu a časť v Múzeu mesta Bratislavy, do ktorého organizačne patrí aj Múzeum Janka Jesenského.

Na podnose z pozostalosti Janka Jesenského je už roky miesto pre druhú šálku s tanierikom prázdne. Zaplniť sa ho podarí len na tejto výstave_ (002).jpg Na podnose z pozostalosti Janka Jesenského je už roky miesto pre druhú šálku s tanierikom prázdne. Zaplniť sa ho podarí len na tejto výstave.

Výstava „Na okraji záujmu“ má dva významy. „Jednak ten, že po roku 1989 sa literárne zbierky múzeí na Slovensku dostali na okraj pozornosti odborných pracovníkov i návštevníkov. A druhým je zacielenie výstavy na exponáty, ktorých spojenie s literatúrou nie je ľahké hneď odhaliť. Ide teda o výstavu o literárnych zbierkach prepojených s osobnosťami, ktorým tieto exponáty patrili a ostali po nich ako odkaz na ich význam v oblasti literárneho a kultúrneho života,“ uvádza SNK.

Ide o predmety Múzea mesta Bratislava a Literárneho múzea SNK, ktorých väčšina nebola nikdy verejnosti prezentovaná a doteraz boli uložené v depozitároch. Výstava potrvá do 23. júla 2022.

plagát-SNK.jpg


Súvisiaci článok
Viete, že Hviezdoslav mal krásny rukopis? A čo ostatní spisovatelia?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť