Sobota 27. 04. 2024 04:02:12 | Meniny má Jaroslav

Má 441 rokov a odpočíva v trezore. Najstaršou slovenskou knihou je Bardejovský katechizmus

Slovenská národná knižnica (SNK) v Martine spravuje milióny vzácnych starých tlačí. Medzi nimi je uložená, pre Slovákov najvzácnejšia, aj kniha Bardejovský katechizmus. „Je to malá tlač z konca 16.storočia, z roku 1581 a od roku 1949 ju častokrát v odbornej tlači nazývajú aj najstaršia slovenská kniha, ktorou v skutočnosti aj je,“ hovorí Janka Cabadajová z SNK o knihe vydanej na Slovensku. FOTO A VIDEO: SNK

D U|28. február 2022|11:37:34

„Je to kompletné slovacikum, pretože je to knižočka, ktorá bola vydaná v Bardejove. Je to prvá slovenská kniha, lebo je napísaná v prvom jazyku, vlastne slovenskom, aj keď v roku 1581 ešte o slovenčine nemôžeme hovoriť,“ vysvetľuje Cabadajová. Kniha je síce písaná takzvanou biblickou češtinou, ktorú používali evanjelici, no použité sú v nej veľmi silné slovakizačné prvky. „Nie je tam otče náš nebeský, ale otec náš nebeský, a podobne,“ vysvetľuje Cabadajová.

IMG-7446.jpg

Kniha je prekladom malého katechizmu Martina Luthera, ktorý pôvodne nebol určený iba kňazom, ale aj širokej verejnosti: školám, aj ľudu. V Slovenskej národnej knižnici opatrujú unikát. „Je to jediný exemplár, o ktorom dodnes vieme na svete, že existuje a ten je práve u nás od roku 1949, keď ho bývalý pracovník SNK Boris Bálent zohnal od košického profesora,“ objasňuje Janka Cabadajová príbeh knihy.

IMG-7447.jpg

K originálu, ktorý sa do rúk čitateľom nedostane, nechali v SNK vytvoriť iba jedinú faksimile. „Unikátny exemplár je uchovávaný v trezore a využíva sa len faksimile. To je verná kópia toho exempláru, so všetkým, čo na ňom je. Keď na origináli máme odrezaný vrchný riadok, tak vlastne aj na tom faksimile je odrezaný vrchný riadok a chýba tam. V origináli chýba časť o spovedi, takisto táto časť chýba aj v tom faksimile,“ ozrejmuje Cabadajová. Ak si teda knihu niekto požičiava, k originálu sa určite nedostane, požičiavajú iba jeho vernú kópiu.

IMG-7448.jpg

IMG-7449.jpg

IMG-7450.jpg

IMG-7451.jpg

IMG-7454.jpg

Janka Cabadajová.jpg Janka Cabadajová

Originál a faksimile Bardejovský katechizmus.jpg Originál a faksimile Bardejovský katechizmus

Slovenská národná knižnica.jpg Slovenská národná knižnica

Pozrite si dokument o Bardejovskom katechizme - najstaršej knihe vydanej v roku 1581 na území Slovenska a napísanej slovakizovanej češtine.


Súvisiaci článok
Herci budú ľuďom čítať priamo na námestí v Martine
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť