Streda 15. 05. 2024 17:37:03 | Meniny má Žofia, Sofia

Stromy na Karpatskej sa župa pokúsi zachrániť

Prednedávnom sme vás na stránkach SP 21 informovali o snahe poslankyne Ivety Martinkovej zachrániť stromy, ktoré vyrástli v skelete rozostavanej športovej haly na Karpatskej. Tú chce získať zámenou do vlastníctva žilinská župa a dostavať ju na hokejovú akadémiu. Hovorkyňa ŽSK nám teraz potvrdila, že stromy sa pokúsia zachrániť. FOTO: Iveta Martinková

Michal Filek|4. máj 2022|11:05:29


Súvisiaci článok
Podarí sa zachrániť borovice na Karpatskej?
Čítajte viac >

„Našiel by sa niekto, kto by sa zamyslel, že by sme mohli niektoré z nich zachrániť?“ napísala poslankyňa. Podľa nej tam vraj rastie viac ako sto borovíc.

„Napríklad, možno by tie ihličnany mohli ísť do nášho Lesoparku Chrasť...alebo? Každopádne, je potrebné vážne sa už dnes nad tým zamyslieť a vymyslieť stratégiu, ako a kedy niektoré stromy presadiť. Verím, že dotknuté subjekty budú myšlienke naklonené a niektoré stromy zachránia resp. umožnia ich záchranu. Keď pôjdete okolo, pozrite sa prosím a pošlite mi svoj názor. Ďakujem,“ vyzýva na svojom profile Martinková. Redakcia SP 21 oslovila Žilinský samosprávny kraj. Odpoveď sme dostali dnes.

279338078_2246294958853135_4948857858040904932_n.jpg

„Zamestnanci ŽSK, ktorí realizovali obhliadku rozostavaného areálu si všimli viacero stromčekov, ktoré vyrástli ako náletové dreviny na ploche uvažovaných športových plôch. Dovolíme si upresniť, že nejde o žiadne stromy, ale o malé stromčeky vo veku 1 – 6 rokov. Stromčeky vyrástli na štrkovom podklade, ktorý bol vybudovaný v rámci skladby športovísk. V prípade uskutočnenia zámeru prevodu a pred začatím samotnej výstavby bude snaha ŽSK zachrániť, resp. presadiť aspoň časť stromčekov na iné vhodné stanovisko,“ uviedla potešiteľnú správu hovorkyňa Eva Lacová.


Súvisiaci článok
Poslanci dali zelenú hokejovej akadémii. Pozemok na Karpatskej dajú župe za euro, čo kontrolórka označila za nehospodárne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť