Piatok 26. 04. 2024 12:21:02 | Meniny má Jaroslava

Poslanci dali zelenú hokejovej akadémii. Pozemok na Karpatskej dajú župe za euro, čo kontrolórka označila za nehospodárne

Poslanci mestského zastupiteľstva v Žiline dnes dali zelenú zámeru hokejovej akadémie, ktorú župa plánuje vybudovať v priestore rozostavaného Športparku na Karpatskej. Mesto, ktoré získa späť svoj pozemok, ho následne za 1 euro prevedie na Žilinský samosprávny kraj. Zároveň má primátor rokovať o možnej participácii mesta na využívaní a dobudovaní nielen hokejovej, ale aj ďalších multifunkčných hál. Poslanec Groma s prevodom pozemku za euro nesúhlasil a navrhoval výmenu. Právnička mesta, aj hlavná kontrolórka považujú tento postup za nehospodárne nakladanie s majetkom.

Michal Filek|26. apríl 2022|10:09:30

Dali tomu zelenú

Materiál s názvom „Výzva k realizácii projektu Športcentrum Karpatská“ predložil na rokovanie poslanecký klub INÁ Žilina, pod vedením Ľudmily Chodelkovej. Práve ona, spolu s ďalšími kolegami, ktorí sú zároveň aj v zastupiteľstve ŽSK, Róbertom Kaššom, Martinom Kapitulíkom a ďalšími, sa o schválenie projektu intenzívne snažili.

Poslanci nakoniec veľkou väčšinou hlasov schválili aj zámer späťnadobudnutia pozemku, ktorý mesto za 1 korunu kedysi vložilo do projektu Športpark Karpatská, za alikvotnú čiastku 0,03 eura, za účelom vybudovania hokejovej akadémie. Zároveň schválili aj skončenie dotačnej zmluvy medzi mestom Žilina a spoločnosťou Športpark, ktorú v roku 2008 uzatvoril primátor Ivan Harman, ale doteraz nebola realizovaná.

Poslanci dali zelenú aj zámeru následného prevodu tohto pozemku za 1 euro na Žilinský samosprávny kraj, z dôvodu hodného osobitného zreteľa. Župa ho má využiť na výstavbu športovej haly pre účely hokejovej akadémie. Ak sa tak nestane do roku 2026, má prejsť pozemok späť na mesto za rovnakú sumu 1 euro. Za rozostavaný skelet má však v takom prípade mesto zaplatiť cenu podľa znaleckého posudku.

Primátora Petra Fiabáne poslanci poverili rokovaním so zástupcami ŽSK o spolupráci na vybudovaní areálu a vyčlenenie času pre mesto Žilina a možnom spoločnom postupe pri dostavaní skeletu na multifunkčné športové haly.


Súvisiaci článok
Župa plánuje hokejovú akadémiu. Županka preferuje štadión v Trabelssieho Športparku na Karpatskej
Čítajte viac >

Nehospodárne nakladanie s majetkom?

Takýto postup neodporúčal poslanec Patrik Groma. „Je to osobitný zreteľ a nevidel som to visieť na úradnej tabuli. Je to v rozpore s legislatívou. Dávame ŽSK ďalší pozemok za 1 euro, pričom keď sme v minulosti žiadali o pozemok pod AŽIŠ, tak nám nevyhoveli a mali sme si ho kúpiť. Preto navrhujem výmenu,“ uviedol Groma.

Podobný názor vyjadrili aj vedúca právneho oddelenia MsÚ Jana Ochodničanová a hlavná kontrolórka Vlasta Grajciarová.

„Prevod pozemku v hodnote niekoľko stotisíc eur za 1 euro považujeme za nehospodárne nakladanie s majetkom. Navrhli sme zámenu, alebo dlhodobý prenájom, ale nič z toho nebolo zohľadnené,“ uviedla poslancom Ochodničanová.

„Chápem a vážim si snahu poslancov získať pozemok do majetku a podporiť vybudovanie hokejovej akadémie. Ale zároveň som povinná vás upozorniť, že tento prevod za 1 euro je v podstate darovaním majetku mesta, čo je v rozpore s legislatívou. Konštatoval to NKÚ, že sa takto obchádza zákon. Súhlasím s právničkou, že tento prevod je pre mesto nehospodárny,“ zdupľovala poslancom hlavná kontrolórka mesta.


Súvisiaci článok
Kraj získa Karpatskú. Veľa otázok je sále otvorených: Zostane pre 19 športov? Bude sa na projekte podieľať aj Žilina?
Čítajte viac >

Vidia osobitný zreteľ aj ušetrené milióny

Oponoval im poslanec Martin Kapitulík. Ten uviedol, že kompetenciu rozhodovať o prípadoch osobitného zreteľa majú výlučne poslanci. „V tomto prípade ho tam jednoznačne vidíme. Chceme totiž na pozemku športoviská. Preto to robíme a berieme na seba aj riziko toho, čo hovoríte,“ uviedol.

Ondrej Šoška to za nehospodárne nepovažuje. „Práve naopak. My dáme pozemok za 1 euro, ale vznikne tam komplex za 10 miliónov eur. Mesto takto ušetrí milióny.“


Súvisiaci článok
Športpark Karpatská prejde výmenou na župu. Pozemok kúpi od mesta za euro
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť