Piatok 19. 04. 2024 09:39:06 | Meniny má Jela

Kraj získa Karpatskú. Veľa otázok je sále otvorených: Zostane pre 19 športov? Bude sa na projekte podieľať aj Žilina?

Výstavbu športového centra na Karpatskej ulici v Žiline začalo mesto Žilina pod vedením primátora Ivana Harmana, v spolupráci s podnikateľom Georgeom Trabelssiem prostredníctvom dotačnej zmluvy. Poslanci však iniciatívu stopli a železný skelet už viac ako 10 rokov chátra. To by sa však mohlo onedlho zmeniť. Krajskí poslanci totiž včera schválili, že ho získajú do svojho vlastníctvo zámernou za iné pozemky, s cieľom vybudovania zimného štadióna pre potreby hokejovej akadémie. Aj primátor Peter Fiabáne vyjadril odhodlanie, aby sa na projekte podieľala aj Žilina. FOTO: Športcentrum Karpatská

Michal Filek|1. marec 2022|09:46:03

Pozemok vrátia mestu, dotačnú zmluvu zrušia

Zámennou zmluvou získa kraj všetky práva, stavebné povolenia a licencie k projektu.

Keďže pozemok previedlo v roku 2009 mesto Žilina na spoločnosť Športpark za 1 korunu s podmienkou, že staviteľ projekt neuskutoční, vráti sa za rovnakých podmienok mestu, projekt je podmienený súčinnosťou zo strany mesta. Na základe dotačnej zmluvy malo tiež mesto výstavbu financovať a dvadsať rokov hradiť prevádzku. Po tejto dobe malo prejsť športovisko do majetku mesta Žilina.

51909220703_bea4bb71db_c.jpg

Podľa schváleného uznesenia totiž zmluva nadobudne účinnosť až po splnený niekoľkých podmienok, ktoré majú odkladací účinok. Patria tam aj tieto:

„Schválenie uznesenia Mestským zastupiteľstvom v Žiline, podpísaním uznesenia primátorom Mesta Žilina a nadobudnutí účinnosti schváleného uznesenia, na základe ktorého dôjde k súhlasu s ukončením zmluvy o poskytnutí finančnej dotácie. Nadobudnutie vlastníckeho práva Mestom Žilina k pozemku.“

Dôvodom zámeny je, podľa správy, ktorú predložili poslancom ŽSK na rokovanie, nadobudnutie pozemku a rozostavanej športovej haly za účelom vytvorenia hokejovej akadémie a nutné vybudovanie súvisiacej športovej infraštruktúry.

„V zmysle podpísaného Memoranda a platného uznesenia Vlády SR je potrebné hokejovú akadémiu vytvoriť a hokejovú halu dostavať najneskôr do 31. 12. 2023, teda ide o taký termín, ktorého kľúčovým predpokladom je nadobudnutie vlastníckeho práva k rozostavanej stavbe športovej haly už v značnom stupni rozostavanosti.“

Županka: Je to jedinečná príležitosť

Županka Erika Jurinová vyjadrila so schválením zámeny, ktorá by mala spustiť výstavbu športovísk, spokojnosť.

,,Veľmi sa teším, že návrh poslanci schválili, a verím, že to bolo umocnené aj tým, že z nášho kraja až piati hokejisti boli v medailovom tíme na Olympiáde. Vnímane úprimnú podporu zámeru vybudovať špičkovú hokejovú halu v našom krajskom meste. Môcť ju postaviť na mieste, kde dnes už stojí rozostavaný skelet navyše v blízkosti športovej školy na Rosinskej ceste, je pre nás jedinečná príležitosť. Ešte nás však čakajú dôležité rokovania s mestom Žilina. Podmienky sme nastavili tak, aby ďalšia diskusia s mestom bola otvorená a vopred sa neblokovala. Podporu z mesta máme deklarovanú, podrobnosti prevodu prinesú vzájomné rokovania,“ vysvetlila županka Erika Jurinová.

Rovnako aj niektorí krajskí, a zároveň mestskí poslanci. Dáva to nádej, že uznesenie v mestskom zastupiteľstve prejde.

Bechný: Oceňujem, že z návrhu vypadla povinnosť mesta odkúpiť skelet...

„Som rád, že v záležitosti vysporiadania Športcentrum Karpatská si ŽSK osvojil pôvodný návrh na uznesenie z dielne Iná Žilina, ktoré sme chceli predložiť už na ostatnom mestskom zastupiteľstve... Ďakujem všetkým poslaneckým kolegom za dnešnú podporu a verím, že rovnakú získame aj na najbližšom rokovaní mestského zastupiteľstva... Žilina do toho!“ na písal na Facebooku Róbert Kašša.

275009530_10227611645584859_7593702281772484408_n.jpg

Ľubomír Bechný ocenil, že z pôvodného návrhu vypadla povinnosť mesta skelet odkúpiť, ak kraj nezačne do 24 mesiacov stavať. Kolegov v meste vraj bude nabádať k tomu, aby za návrh hlasovali. Práve aj klub zaZA, ktorého je členom, totiž všetky doterajšie dohody, ktoré sa týkali vysporiadania vzťahov s Georgeom Trabelssiem, blokoval.

„Podporujem toto dnešné uznesenie a prosím kolegov o podporu tohto materiálu. Mal som možnosť, spolu s mestským poslancom Petrom Cibulkom osobne navštíviť pána Ing. Mrvečku, riaditeľa odboru správy a investícií ŽSK, nahliadol som do všetkých piatich posudkov na konštrukciu i posudku na naše objekty, ktoré odovzdávame ako protihodnotu a ktoré sa nachádzajú na Košickej v areáli spoločnosti SAD Žilina. Považujem výmenu a hodnotu oceneného majetku, ktorý je vzájomne vymieňaný, za vyváženú a korektnú. Ďakujem pani županke i všetkým pracovníkom za energiu i čas, ktorý vyjednávaním zo zástupcami firmy Športpark venovali. Viem, že to nebolo jednoduché,“ uviedol Bechný.

Fiabáne: Je to priorita, ale zatiaľ sa k ničomu nevieme zaviazať

Na ťahu je teraz mesto Žilina. Otvorená je totiž stále forma jeho participácie na projekte. Okrem toho, že bude disponovať pozemkom, ktorý je pre výstavbu nevyhnutný. Mesto by sa však aj mohlo do projektu vstúpiť ako partner, podieľať sa na výstavbe, aj prevádzke ďalších športovísk, ktoré sú tam naprojektované a v meste zúfalo chýbajú.

274213264_1946620332197709_47098591067502886_n.png

Podľa pôvodného projektu malo Športcentrum slúžiť pre 19 športov. Okrem ľadovej plochy s rozmermi 52x26 m, tam malo byť futsalové ihrisko 40x20 m, viacúčelová hala 35x15 m, lezecká stena vysoká 11 m, bowling so 4 dráhami, betóvnoý skatepark, bikros a ďalšie.

Primátor Peter Fiabáne iniciatívu kraja privítal. Vyriešenie situácie je, podľa neho, pre mesto prioritou.

„Tešíme sa z možnosti vybudovania nového športoviska, keďže vnímame ich nedostatok a dopyt zo strany športujúcej verejnosti. Preto má táto aktivita Žilinského samosprávneho kraja podporu mesta i moju osobnú a som otvorený možnosti, aby sa mesto Žilina v prípade potreby na dokončení športoviska na Karpatskej ulici spolupodieľalo. V tejto chvíli sa nevieme na 100 % zaviazať k podpore konkrétneho mechanizmu prevodov majetku. Je potrebné si uvedomiť, že dnes je pozemok aj konštrukcia, na ktorom má uvedené športovisko vyrásť, vo vlastníctve súkromného subjektu. Potrebujem vedieť všetky detaily ohľadom prevodu majetkových práv jednotlivých subjektov. Musíme, samozrejme, trvať na tom, aby sa to udialo spôsobom, ktorý je plne v súlade so zákonom a pri dodržaní princípov, na ktorých je postavené nakladanie s majetkom samosprávy, najmä princíp hospodárnosti,“ uviedol Fiabáne.

Podľa jeho slov je riešenie týchto otázok vecou ďalšej konštruktívnej diskusie všetkých zainteresovaných. Mesto Žilina je ale vraj pripravené k týmto rokovaniam pristúpiť veľmi aktívne, vyriešenie situácie okolo objektu na Karpatskej ulici je pre súčasné vedenie mesta veľkou prioritou.


Súvisiaci článok
Župa plánuje hokejovú akadémiu. Županka preferuje štadión v Trabelssieho Športparku na Karpatskej
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť