Sobota 18. 05. 2024 17:33:55 | Meniny má Viola

Parkovanie v Žiline má byť výhradne v rukách mesta. Na návrh Petra Cibulku to deklarovali poslanci zastupiteľstva

Poslanci žilinského zastupiteľstva deklarovali jednoznačný záujem, aby po vypršaní zmluvy so Žilinskou parkovacou spoločnosťou od polovice budúceho roka realizovalo mesto parkovaciu politiku v Žiline výhradne vo svojej réžii. Návrh predložil poslanec Peter Cibulka. FOTO: Facebook Peter Cibulka - Starám sa o Žilinu

Michal Filek|27. apríl 2022|08:15:43

„Som veľmi rád, že poslanci dnes schválili moju jednoznačnú výzvu o modeli parkovania, ktoré bude stopercentne v rukách Mesta Žilina“ napísal Cibulka pre SP 21.

Mesto Žilina predložilo na rokovanie zastupiteľstva informatívnu správu a projekt vypracovaný Žilinskou univerzitou. Ten počítal s vybudovaním nových parkovacích miest na Hájiku a Solinkách, a tiež s postupným zavedením rezidentského, teda spoplatneného parkovania v celom meste. Tiež však od júla počíta s vytvorením parkovacieho systému vo vlastnej réžii.

Podľa Cibulku bol návrh mesta nedostatočný v tom, že išlo len o informatívnu správu, ktorú poslanci len zobrali na vedomie. Podľa neho však bolo potrebné, aby poslanci už teraz vyjadrili svoj názor na to, či má byť parkovacia spoločnosť výhradne mestská alebo nie, formou uznesenia.

Tí sa s ním nakoniec stotožnili, a prijali „Vyjadrenie všeobecnej vôle k realizácii mestskej parkovacej politiky, ktorá bude výhradne pod kontrolou Mesta Žilina a bude z nej vylúčený akýkoľvek prospech súkromnej spoločnosti plynúci z výberu parkovného - a to po ukončení platnosti Zmluvy o prevádzke parkovísk a poskytovaní služieb pri prevádzke parkovísk uzatvorenej medzi Mestom Žilina a Žilinskou parkovacou spoločnosťou, s.r.o., ktorej trvanie končí v roku 2023“.


Súvisiaci článok
V parkovaní v Žiline sa chystá zmena. Poplatok za jedno auto na sídliskách bude mierny, za každé ďalšie si priplatíte
Čítajte viac >

Podľa Cibulku je nesmierne dôležité, aby sa tento krok za niekoľko mesiacov aj realizoval a vylúčila sa akákoľvek možnosť odlievania peňazí patriacich občanom, mimo Mesto Žilina.

„A zároveň aby sa vytvoril funkčný systém rezidencie bez plošného spoplatnenia. Je to priorita, ktorú by som v prípade môjho zvolenia uskutočnil,“ uzavrel poslanec.

Primátor Peter Fiabáne totiž avizuje vytvorenie rezidentského parkovania, ktoré počíta so spoplatnením všetkých áut na sídliskách, pričom za to prvé by si ľudia s trvalým pobytom platili len symbolickú sumu.

Cibulkov návrh počíta s tým, že jedno, či dve autá na rodinu by parkovali zadarmo.


Súvisiaci článok
Cibulka: Je dôležité, aby už teraz poslanci hlasovali o parkovacej politike v rukách mesta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť