Piatok 29. 03. 2024 02:14:39 | Meniny má Miroslav

V rámci opravy zámku Kunerad zrenovujú aj tri hospodárske budovy. V jednej budú ubytovávať hostí

Záchrancovia zámku Kunerad oznámili verejnosti zaujímavú správu. Okrem rekonštrukcie samotnej národnej pamiatky plánujú postupne prinavrátiť život aj trom hospodárskym budovám, ktoré sa nachádzajú v jej areáli. Jedna z budov bude slúžiť na ubytovanie návštevníkov. FOTO: Redakcia SP21, Facebook / Zámok Kunerad

Michal Filek|28. apríl 2022|09:52:34

Areál zámku Kunerad je zaujímavý z mnohých pohľadov. Okrem vzácnej historickej budovy, ktorú v minulosti trikrát zničil požiar, je súčasťou tohto priestoru ďalšia národná kultúrna pamiatka, a to Pamätník SNP z roku 1966. V areáli sa nachádzajú aj tri hospodárske budovy, ktoré sú situované pod zámkom. Bývali v nich zamestnanci zámku, jedna z budov bola donedávna obývaná.

Dostanú druhú šancu

Dnes sú všetky tri budovy opustené a schátrané. Ako však prezradili manželia Škottovci, ktorí vlastnia a opravujú zámok od roku 2019, postupne obnovia aj tieto objekty, aby opäť slúžili zámku a jeho návštevníkom.

Pod zámkom sa nachádzajú tri opustené budovy, ktoré sú súčasťou areálu. V budúcnosti budú opäť slúžiť potrebám zámku.

„Na tej najväčšej s dvoma veľkými garážami sme minulý rok opravili diery v streche. Tá druhá, hneď pri ceste, vyzerá síce zvonka najzachovalejšie a bola aj najdlhšie obývaná, medzitým sa však v jej útrobách prepadli stropy. Tieto statické problémy v spojení s vlhkosťou a plesňami znamenajú, že bude musieť byť úplne rozobratá a postavená nanovo. Obe tieto budovy boli aj po vojne niekoľkokrát prestavané a my ich rekonštrukciu plánujeme až v neskoršej etape o dva – tri roky,“ informovali cez sociálne siete majitelia zámku Kunerad.

Zámok Kunerad a jeho areál na historickej pohľadnici. Na zábere je možné rozoznať aj tri budovy, ktoré noví majitelia plánujú do budúcnosti opraviť. Snímka: FB Kuneradský zámok v mojom srdci aj tak nikdy nezhorí
Budova najbližšie k ceste bola pred pár rokmi ešte obývaná.

Chalúpka pod zámkom

Podľa majiteľov je však najmalebnejšou práve najmenšia budova, ktorú nazývajú „Chalúpka pod zámkom“. Hoci takmer zarástla náletovou zeleňou a spadnutý strom úplne zničil jej krov, do dnešného dňa sa v nej zachovalo najviac pôvodných historických prvkov.

„Aj keď nie je pamiatkovo chránená, je pre nás dôležité, aby jej historická hodnota úplne nezanikla. A tak sme vypracovali projekt jej obnovy a máme už aj potrebné povolenia na jej rekonštrukciu. Ak všetko dobre dopadne, bude chalúpka už toto leto oslobodená od náletovej zelene, odľahčená od sute po prepadnutej streche, jej poškodené murivo bude opravené a podobe ako zámok aj ona dostane novú strechu,“ uviedli manželia Škottovci.

V "Chalúpke pod zámkom" plánujú do budúcnosti ubytovávať zámockých hostí.
V domčeku sa do dnešného dňa zachovalo veľa pôvodných stavebných prvkov.

Zatiaľ bez rezervácií

Chalúpku plánujú do budúcnosti využívať na ubytovanie návštevníkov, a preto bude v niektorých prvkoch kopírovať štýl použitý na zámku – napríklad na strechu taktiež použijú prírodnú bridlicu. „S rezerváciou ubytovania v nej sa však ešte neponáhľajte, pretože jej znovupripojenie na inžinierske siete bude riešené až o jeden – dva roky, keď budú obnovované aj pre zámok,“ vtipne dodávajú majitelia Kuneradského zámku.

Chalúpka je situovaná najbližšie k zámku.

Súvisiaci článok
Policajti vypátrali zlodejov, ktorí kradli v kuneradskom zámku
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Zámok Kunerad bude mať opäť strechu s bridlicovou strešnou krytinou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť