Strava by mala byť v lete ľahko stráviteľná, no s dostatkom výživných látok. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava na to poukázal na sociálnej sieti. „Zložením má byť vyvážená a pestrá. Mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín,“ priblížila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Naopak, vyhýbať sa treba jedlám a potravinám bohatým na tuky (najmä nasýtené) a jednoduché sacharidy.
U detí je dôležité obmedziť nadmerný príjem sladkostí a nahradiť ich zeleninou a ovocím, najlepšie chemicky neošetreným. U starších ľudí netreba zabúdať ani na vekom obmedzenú chuť do jedla, čo je možné vyriešiť používaním byliniek pri príprave jedál, ktoré povzbudia chuť. Úrad dodal, že starší ľudia majú takisto znížené nároky na energetickú hodnotu stravy v dôsledku spomaleného metabolizmu a menšej fyzickej aktivity.
Na tepelnú prípravu jedál v lete odborníci odporúčajú zvoliť varenie, dusenie, pečenie a grilovanie namiesto vyprážania a fritovania vo veľkom množstve tuku. „V letných mesiacoch je potrebné vo zvýšenej miere dbať na uplatňovanie hygienických zásad pri príprave, skladovaní a manipulácii s potravinami a jedlami,“ upozornil úrad. Osobitne dôležité je to podľa jeho slov v prípade tzv. epidemiologicky rizikových potravín, ako sú napr. dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky či zmrzlina.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť