Pondelok 07. 07. 2025 18:21:29 | Meniny má Oliver

10 krokov ako bezpečne grilovať: Čisté ruky, čisté náčinie a žiadne muchy

Pri grilovaní na záhrade či v prírode treba zvýšiť hygienickú bezpečnosť. Ľudia by mali dbať na čistotu rúk, náradia, náčinia, utierok a ochranu pred muchami a ďalším hmyzom. Opatrný treba byť aj pri rozmrazovaní mäsa.

TASR|7. júl 2025|13:00:40

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Leto v byte: Najlepšie letné kvety do bytu a tipy, ako sa o ne starať
Čítajte viac >

Apeloval na to vedúci odboru hygieny výživy bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Marek Slávik. Pri zlej manipulácii s mäsom môže podľa jeho slov dôjsť ku kontaminácii, čo pre ľudí predstavuje zdravotné riziko.

„Zmrazené mäso nechajte bezpečne rozmraziť. Napríklad v chladničke, avšak nikdy nie voľne pri vonkajšej teplote alebo v teplej vode, pretože hrozí mikrobiologické riziko. Ak by ste použili na grilovanie zmrazené mäso, môže sa stať, že v strede bude surové a na povrchu spálené,“ priblížil.

Odborník odporučil pred grilovaním nakrájať mäso na tenšie plátky či menšie kúsky a predpripraviť ich naklepaním. „Skrátite tak čas grilovania a mäso sa prepečie rýchlejšie v strede. Mäso grilujte pri miernejšej teplote a pravidelne ho obracajte. Bude menej spálené na povrchu, avšak prepečené aj v strednej časti,“ doplnil.

Ľuďom poradil, aby používali hliníkovú fóliu alebo tácku na pečenie. „Zabránite odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím znížite tvorbu nebezpečných látok uvoľňovaných spaľovaním tukov,“ ozrejmil. Zdôraznil, že používať treba len drevené uhlie alebo brikety na grilovanie. „Nikdy nepoužívajte napríklad drevo natreté farbou, pretože vzniká nebezpečenstvo uvoľňovania chemických rakovinotvorných látok,“ podotkol.


Súvisiaci článok
Nezabudnite na mentálnu prípravu: Ako si skutočne oddýchnuť počas dovolenky?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť