Apeloval na to vedúci odboru hygieny výživy bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Marek Slávik. Pri zlej manipulácii s mäsom môže podľa jeho slov dôjsť ku kontaminácii, čo pre ľudí predstavuje zdravotné riziko.
„Zmrazené mäso nechajte bezpečne rozmraziť. Napríklad v chladničke, avšak nikdy nie voľne pri vonkajšej teplote alebo v teplej vode, pretože hrozí mikrobiologické riziko. Ak by ste použili na grilovanie zmrazené mäso, môže sa stať, že v strede bude surové a na povrchu spálené,“ priblížil.
Odborník odporučil pred grilovaním nakrájať mäso na tenšie plátky či menšie kúsky a predpripraviť ich naklepaním. „Skrátite tak čas grilovania a mäso sa prepečie rýchlejšie v strede. Mäso grilujte pri miernejšej teplote a pravidelne ho obracajte. Bude menej spálené na povrchu, avšak prepečené aj v strednej časti,“ doplnil.
Ľuďom poradil, aby používali hliníkovú fóliu alebo tácku na pečenie. „Zabránite odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím znížite tvorbu nebezpečných látok uvoľňovaných spaľovaním tukov,“ ozrejmil. Zdôraznil, že používať treba len drevené uhlie alebo brikety na grilovanie. „Nikdy nepoužívajte napríklad drevo natreté farbou, pretože vzniká nebezpečenstvo uvoľňovania chemických rakovinotvorných látok,“ podotkol.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť