Ako uviedol, nadmerná a častá konzumácia sladkostí, ako aj potravín s vysokým obsahom cukru poskytuje ideálnu pôdu pre baktérie, ktoré pri rozklade cukrov produkujú kyseliny, čo vedie k erózii zubnej skloviny a následnému vzniku kazov.
Škodlivá je aj konzumácia potravín s výraznou kyslosťou, ako napríklad tradičné citrusové šťavy, limonády, ale aj energetické nápoje. „Svojou vysokou kyslosťou výrazne prispievajú k degradácii skloviny," poznamenal Moravčík.
Naopak, vyvážená strava bohatá na vápnik, fosfor a vitamín D je dôležitá pre zdravie zubov. „Tieto živiny pomáhajú posilňovať sklovinu a podporujú celkové zdravie ústnej dutiny," vysvetlil. Dôležitý je podľa neho tiež pravidelný príjem vody. Tá neutralizuje škodlivé kyseliny, čím sa udržiava optimálne prostredie pre zdravie ústnej dutiny.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť