Streda 27. 03. 2024 15:16:26 | Meniny má Alena

Bocianie páriky v Socovciach a Ivančinej sú kompletné. K samčekom sa už pridali aj ich milé

Písali sme nedávno o tom, že v obciach Ivančiná a Socovce prekladali bocianie hniezda. Obidve prekládky sa podarili a v hniezdach sa už bociany udomácnili. V obidvoch hniezdach sú už páriky kompletné. FOTO: Mária Apfelová

D U|10. apríl 2022|15:42:53

Hniezda skontrolovali ochranári z Národného parku Veľká Fatra. „Pri kontrole v Socovciach sme boli v správny čas na správnom mieste - počas našej kontroly sme pozorovali na hniezde sediaceho samca. Ten zvyčajne prilieta na hniezdisko ako prvý - skontroluje hniezdo, "uprace", zariadi na hniezde čo treba, poupravuje konáriky a vyskúša obývačku, spálňu i detskú izbu zároveň, či je vhodná pre hniezdenie,“ uviedla Mária Apfelová z NP Veľká Fatra.

Bocianie divadlo, ktoré sa im naskytlo, pokračovalo ďalej. „Po krátkom čase začal klepotať zobákom, čo znamená, že v okolí vidí iného bociana. Ku klepotaniu pridal aj choreografiu s krídlami a už sme tušili, že to nebude obyčajný bocian - áno, práve mu prilietala družka. Po prílete radostne spolu klepotali zobákom, samička sa porozhliadla ako to u nich vyzerá a prejavili si nehu i náklonnosť,“ dodáva ochranárka. Počas kontroly v Ivančinej, bol v hniezde iba samček, no podľa informácií z NP Veľká Fatra, už aj ten má pri sebe svoju samičku. Obidva páriky sú teda kompletné.

Z výšky na hniezdo klesal druhý bocian.JPG

Samec na hniezde v Socovciach.JPG

Po dlhej ceste sa treba upraviť.JPG

IMG-8815.JPG

IMG-8814.JPG

Bociany budú dohliadať na krsty detí.JPG

Hniezdna choreografia ktorou bocian víta samičku.JPG

IMG-8790.JPG

IMG-8800.JPG

IMG-8801.JPG

IMG-8803.JPG

IMG-8808.JPG

IMG-8809.JPG

IMG-8810.JPG


Súvisiaci článok
Pozrite sa na svet z bocianieho hniezda (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť