Sobota 04. 05. 2024 18:24:45 | Meniny má Florián

Miškovčík: Ťažba v lesoparku bola povolená, prekonzultovaná a uskutočnila sa už v marci. Drevo odpredáme formou súťaže

Pred niekoľkými minútami sme vás informovali o zážitku výtvarníka Igora Cvacha, ktorý kritizoval výrub v Lesoparku Chrasť. Hovorca mesta Vladimír Miškovčík nám zaslal reakciu hneď, ako to bolo možné, vzhľadom na to, že zasadal krízový štáb. Prinášame vám ju v plnom znení. Vyplýva z nej, že nejde o novú ťažbu, ale len uskladnené drevo vyťažené ešte v marci, pretože stromy boli napadnuté škodcami. Mala byť povolená, aj odkonzultovaná s občanmi. A drevo bude odpredané formu verejnej súťaže. FOTO: Mesto Žilina

Michal Filek|7. apríl 2022|15:46:59

„Ide o ťažbu, ktorá v Lesoparku Chrasť prebiehala ešte v marci. Ťažba bola vopred nahlásená občanom, bola prekonzultovaná s ekologičkou aj zástupcom ochrany prírody. Povolenie na výrub vydáva odborný lesný hospodár, ale pokiaľ ťažba prekročí stanovený limit podľa zákona o lesoch, musí byť nahlásená na Okresný úrad v Žiline, ktorý výrub potvrdzuje. Tak to bolo aj v tomto prípade. Pred samotným výrubom sa uskutočnilo stretnutie s občanmi priamo v lesoparku na vysvetlenie dôvodu ťažby. Podľa programu starostlivosti o les ide o mierne až silne ohrozené lesné porasty.

Obrázok2.jpg

Ohľadne dreviny smrek sme dali vypracovať odborný posudok znalcom. Konštatoval, že je napadnutý škodcami s odporúčaním, aby sme napadnuté dreviny čo najskôr vyťažili a zvyšky odstránili alebo zoštiepkovali.

Ako náhradné dreviny sa budú vysádzať vhodnejšie druhy. Lesnícka ochranárska služba ešte v roku 2019 odporučila napadnuté smreky, jasene a borovice spracovať. Jasene boli napadnuté tracheomykóznou hubou, smreky podpňovkou.

Obrázok3.jpg

Veľká časť lesoparku sa nachádza na zamokrených pôdach, v minulosti historicky porasty vznikli na močaristých pôdach. Z tohto dôvodu mnoho drevín trpí hubovými patogénmi. Predispozíciou pre napadnutie škodcami je aj prestárnutie niektorých porastov. V spojitosti s extrémnymi teplotami, suchom, vysokým vekom stromov a negatívnou ľudskou činnosťou sú stromy nadmerne oslabované a je potrebné uvažovať o náhrade novými výsadbami.

Drevo je majetok mesta a môže sa predávať len schváleným spôsobom. Aktuálne sa vyhotovuje znalcom znalecký posudok na hodnotu dreva, ktoré bude odpredané vo verejnej obchodnej súťaži.

Len pripomeniem, že o zámere a dôvodoch výrubu sme obsiahlo a s dodatočným predstihom niekoľkokrát verejnosť aj médiá informovali.“

Obrázok9.jpg

Obrázok10.jpg


Súvisiaci článok
Ďalší výrub v žilinskom Lesoparku nahneval umelca Igora Cvacha
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť