Poukázala na to farmaceutka z bratislavskej lekárne Dr. Max Mária Meščanová.
„Zvýšené množstvo arginínu (aminokyselina) v strave podporuje vznik herpesu, a naopak, zvýšené množstvo lyzínu ho brzdí. Preto je vhodné zaradiť do jedálnička potraviny s vysokým obsahom lyzínu, ako napríklad ryby, kuracie, jahňacie, teľacie mäso, mlieko, syry, fazuľu, kvasnice a väčšinu druhov ovocia a zeleniny. Ako nevhodné sa javia potraviny ako čokoláda, kokos, sója, oriešky, biela múka," poznamenala.
V rámci liečby herpetických vírusov je dôležitý aj správny čas podania liečiva. „Ešte pred vznikom pľuzgierov by mal pacient začať liečbu antivirotikami. V lekárňach sú voľne dostupné len vo forme krému. Ak u vás už pľuzgiere prepukli, je potrebné ich vysušovať. Účinne pôsobia krémy s obsahom oxidu zinočnatého. Lokálne sa môžu použiť aj antiseptiká a adstrigenciá (na liečbu mokvajúcich rán)," vysvetlila farmaceutka.
Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com
Existujú dva typy vírusu herpes simplex, ktorý spôsobuje herpetické infekcie. Herpes simplexvírus typu jedna býva zvyčajne na perách alebo iných častiach tváre. Šíri sa priamym kontaktom s infikovanou osobou, ktorá má herpes aktívne rozvinutý, najčastejšie priamo slinami pri bozkávaní alebo nepriamo kvapôčkami pri kýchaní či kašľaní. Herpes simplexvírus typu dva postihuje predovšetkým vonkajšie pohlavné orgány a prenáša sa pohlavným stykom s nakazenou osobou alebo prenosom z matky na dieťa počas pôrodu. „Herpetické vírusy zostávajú v tele navždy. Dokážu dlhé obdobie prežívať bezpríznakovo a reaktivujú sa podľa imunitného stavu konkrétneho jedinca," dodala Meščanová.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť