Pondelok 03. 02. 2025 14:09:03 | Meniny má Blažej

V chrípkovom období sa odporúča zvýšený prísun vitamínov. Zamerajte sa na zeleninu a ovocie

V chrípkovom období sa odporúča zvýšený prísun vitamínov, a to hlavne sezónnej zeleniny a ovocia.

TASR|3. február 2025|09:30:06

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Medzinárodný deň LEGO: Oslávte svet malých plastových kociek, ktoré inšpirujú všetkých
Čítajte viac >

Uviedla to hlavná hygienička Slovenskej republiky Tatiana Červeňová. Základom prevencie ochorení je podľa nej časté umývanie rúk.

„Treba nahradiť v jedálnom lístku niektoré jedlá čerstvo zeleninou, čerstvým ovocím, skôr ich uprednostniť pred tými tepelne upravovanými," ozrejmila Červeňová. Dodala, že ľudia by mali siahnuť po zelenine a ovocí, ktoré je aktuálne dostupné v našich zemepisných šírkach, ako kyslá kapusta, jablká či mrkva.

overhead-shot-different-fresh-vegetables-put-together-black-background.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Podľa Červeňovej by sa základným hygienickým návykom pri respiračných ochoreniach mali učiť už malé deti. „V prvom rade utieranie si nošteka do jednorazových vreckoviek, poprípade kýchanie do lakťovej jamky," podotkla.

Podľa hlavnej hygieničky je v tomto ročnom období nárast chrípkových ochorení očakávaný. Špecifikovala, že momentálne v populácii najviac cirkulujú chrípkové vírusy typu A a potom typu B. „V prípade vzniku lokálnych epidémií dôjde k zatváraniu predškolských a školských zariadení, či už na základe zváženia právomoci riaditeľa školy, poprípade rozhodnutia regionálneho hygienika," poznamenala.


Súvisiaci článok
Horoskop na tento týždeň: Dve znamenia sa dočkajú prekvapenia, iné zase zrady
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť