Sobota 07. 09. 2024 18:01:15 | Meniny má Marianna

Žilinčania pozor na výtržníka. Demoluje autá na Vlčincoch!

Obyvateľov s poškodenými vozidlami na žilinskom sídlisku Vlčince pribúda každým dňom viac. René si našiel na svojom vozidle poškodený predný nárazník, Kristíne neznámy páchateľ odtrhol spätné zrkadlo a Ľubomír sa dlho z novej pneumatiky netešil, pretože si ju našiel prepichnutú. Redakcia SP 21 sa rozprávala s obyvateľom Reném, ktorý po zistení škody na svojom vozidle, bezodkladne privolal políciu a uskutočnil ďalšie kroky pre vyriešenie svojej škodovej udalosti. Foto: Facebook / skupina Vlčince

Juliana Krčulová|5. apríl 2022|09:44:18

V piatok 25. marca 2022 obyvateľ žilinského sídliska Vlčince, René, zažil nepríjemnú skúsenosť, ktorá sa mu podľa jeho slov, stala prvý raz v živote. Svoje vozidlo značky Hyundai zaparkoval na parkovisku medzi panelákmi okolo 16:45 hod. Neskôr sa do svojho auta vrátil pre zabudnutý nákup. Čakalo ho nemilé prekvapenie.

„Parkoval som svoje vozidlo na Vlčincoch na rohu medzi panelákmi Pittsburgská 23 a Ústecká 5. V čase medzi 16:45 hod. až 18:15 hodiny niekto poškodil moje vozidlo. Neviem, či to bolo iné vozidlo, alebo osoba, ale podľa stôp na nárazníku, ktorý je poškodený minimálne, predpokladám skôr, že sa jednalo o osobu. Ak by ste niekto niečo videli alebo mali bližšie informácie, prosím, kontaktujte ma. Ďakujem,“ napísal do facebookovej skupiny sídliska Vlčince obyvateľ René.

K jeho príspevku sa v komentároch vyjadrila aj obyvateľka Kristína, ktorá sa na tom istom mieste stretla s podobnou škodou na svojom vozidle: „Mne presne na tom istom mieste niekto odtrhol späťák a tiež som tam parkovala len chvíľku,“ napísala Kristína. Na sídlisku Vlčince, podľa ostatných komentárov od obyvateľov, vystrája neznámy výtržník. Ľubomír mal v okolí spomínaného paneláku tiež nepríjemnú skúsenosť: „Pittsburgská 12 mne novú pneumatiku prepichli 3 týždne dozadu, haj*li,“

277439~1.JPG

Reného sme požiadali o detaily. „Prišli sme domov, auto sme odparkovali, išli sme hore s deťmi, no a za nejakú pol, trištvrte hodinku mi manželka hovorí, že sme mäso nechali v kufri. Tak som zišiel dole, prichádzam k autu a už som ho našiel v takom stave, v akom som ho fotil. Keby som sa nevrátil po to mäso, tak by som išiel k autu až ráno,“ uviedol obyvateľ René, ktorý si svoje vozidlo značky Hyundai našiel v piatok poobede s uvoľneným predným nárazníkom.

Na našu otázku, či si nenašiel od vinníka aspoň lístok za čelným oknom, nám René odpovedal takto: „Našiel som jedine odpadnutý nárazník s tým, že držal iba na jednej strane a vytŕčala kabeláž z jednej hmlovky na tej strane, kde bola vytrhnutá, ale žiaden lístok, nič som si nenašiel,“ a ďalej o vinníkovi škodovej udalosti povedal: „Nemám vôbec žiaden tip ani podozrenie, kto by mohol škodu spôsobiť. Bývame na Vlčincoch v kruhu známych, s rodinami, takže absolútne vôbec nevieme, kto by nám túto škodu mohol spôsobiť.“

277301~1.JPG

Podľa slov poškodeného obyvateľa je parkovanie na Vlčincoch celkovo problematické, nielen na ulici, kde mu vznikla škodová udalosť. „Tam, kde som parkoval, bežne stoja normálne autá, už som tam parkoval xykrát. Je to akurát za zákrutou do jednosmerky, kde je uzučký priestor. Ja tiež, keď tam chodím s autom, dávam pozor na okolostojace autá, treba tam ísť pomaly a dávať si tam pozor. Niekto možno na tú opatrnosť nedbal a či to bolo spôsobené vozidlom, alebo iným motorovým vozidlom, či už to bol bicykel alebo motorka, ťažko povedať,“ uviedol obyvateľ René.

Akonáhle zistil škodu na svojom vozidle, privolal hliadku žilinskej polície. „Ako bola privolaná policajná hliadka, tak sme skonštatovali, že do nárazníka je akoby zaťaté bez nejakých väčších škrabancov. Keď som vzniknutú situáciu konzultoval s policajtom, tak mi povedal, že keby ten nárazník zachytilo auto, ktoré má samo osebe oblé tvary, mohlo by síce nárazník strhnúť, ale nárazník by zostal poškrabaný od druhého vozidla. Dovolím si odhadnúť, že by to výškovo sedelo aj na prívesný vozík, ktorý ťaháte za autom. Stačilo, že vodičovi niečo trčalo z vozíka a akurát nešťastnou náhodou sa to zachytilo o nárazník na mojom aute, ale ťažko povedať,“ zhodnotil poškodený obyvateľ žilinského sídliska.

277310~1.JPG

Polícia zhodnotila škodovú udalosť na vozidle značky Hyundai na predbežnú sumu tisíc eur, ktorú uviedli aj v dôvodnej správe z miesta udalosti. „Budeme múdrejší po servise, do ktorého som objednaný dnes, konkrétne na poistnú udalosť, ale pôjde tam o výmenu nárazníka plus nastriekanie, ostatné časti, ktoré sa nachádzajú na nárazníku ako je predná maska, logo, tieto veci všetky zostávajú, ani svetlá nie sú poškodené, takže k nárazníku sa pridá ešte výmena kabeláže a výmena jednej hmlovky, ktorá je poškodená,“ uviedol obyvateľ René.

Škodová udalosť nie je dopravnou nehodou

Škodovou udalosťou sa podľa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky rozumie udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla, a pri ktorej nebola usmrtená ani zranená osoba, nebola poškodená cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie, neunikli nebezpečné veci alebo na niektorom zo zúčastnených vozidiel vrátane prepravovaných vecí alebo na inom majetku vznikla hmotná škoda zrejme neprevyšujúca jedenapolnásobok väčšej škody podľa Trestného zákona, to znamená 3 990 eur.

Za škodovú udalosť sa vzhľadom na vyššie uvedené nepovažuje, a je teda dopravnou nehodou, ktorú treba ohlásiť policajtovi, ak nie je splnená niektorá z povinností účastníka škodovej udalosti, je vodič zúčastneného vozidla pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky sa odmietol podrobiť vyšetreniu na zistenie ich požitia alebo sa účastníci škodovej udalosti nedohodli na jej zavinení.

„Najdôležitejším rozlišovacím znakom popri výške škody je výslovná dohoda na zavinení dopravnej nehody. Uvedené v praxi znamená, že pokiaľ splníte podmienky vyššie uvedené a s iným účastníkom dopravnej nehody sa dohodnete na tom, kto nehodu zavinil a toto písomne uvediete na tlačive o nehode a potvrdíte podpisom, nie je nutné volať políciu. Škodová udalosť sa teda neohlasuje policajtovi, ale účastníci dopravnej nehody vypíšu len tlačivo o nehode (tlačivo je k dispozícii ako dokument na stiahnutie v dolnej časti obrazovky). Takýto postup jednoznačne šetrí čas čakania účastníkov škodovej udalosti na príchod hliadky Policajného zboru, tým sa osoba zodpovedná za vznik takejto škodovej udalosti vyhne zodpovednosti za priestupok spáchaný porušením niektorých z ustanovení zákona o cestnej premávke, avšak nikdy sa takýmto spôsobom nezbaví zodpovednosti nahradiť škodu vzniknutú na zúčastnenom vozidle, alebo inom majetku, najčastejšie prostredníctvom konkrétnej poisťovne,“ uvádza ministerstvo na svojej internetovej stránke.


Súvisiaci článok
Problémové parkovanie na Kubínskej ulici v Žiline
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť