Streda 24. 04. 2024 14:49:04 | Meniny má Juraj

6 skanzenov v Žilinskom kraji, ktoré ponúkajú návrat do histórie

História našich predkov je veľmi pestrá a zaujímavá. Ak sa o nej chcete dozvedieť viac, neváhajte navštíviť tieto skanzeny, ktoré sa nachádzajú v Žilinskom kraji. Sú to múzeá v prírode, ktoré ponúkajú návrat do histórie. FOTO: Instagram / dron_liptov

Michal Filek|5. apríl 2022|12:04:07

Múzeum liptovskej dediny Pribylina

Prvé múzeum tvoria domy zo zatopenej časti vodného diela Liptovská Mara a z oblasti horného a dolného Liptova. Zaujímavosťou je, že v tomto skanzene neuvidíte len typické domčeky, no taktiež je tu vytvorená aj zooexpozícia. Na jej mieste sa prezentuje chov domácich zvierat - najmä chov huculských koní.

Archeologické múzeum v prírode Liptovská Mara – Havránok

Možno ho až tak dobre nepoznáte, no Havránok je archeologická lokalita na Slovensku, ktorá sa nachádza nad hrádzou priehrady Liptovská Mara. Zároveň patrí aj k najvýznamnejším archeologickým lokalitám Liptova. V tomto prírodnom múzeu môžete vidieť aj pôvodnú vežu zo stredovekého kostola Panny Márie, ktorá sa zachovala z 12. storočia.

Havránok Zdroj  instagram.commichaela_magulova.jpg FOTO: Instagram / michaela_magulova

Stredoveká dedina Paseka

Pod hradom Strečno sa nachádzajú dobové a stredoveké stavby domčekov, ktoré vytvárajú historickú dedinu. V tomto skanzene nájdete okrem domov aj oddychovú zónu s ohniskom, grilom a detským ihriskom. Návšteva Paseky sa preto oplatí aj s deťmi, ktoré sa vôbec nebudú nudiť.

Skanzen Vlkolínec

Jednou z mestských častí mesta Ružomberok je aj prírodné múzeum Vlkolínec. Už na prvý pohľad vám musí byť jasné, že je typickou horskou osadou, v ktorej sú roztrúsené historické domy a budovy minulosti. Všetky sú v pôvodnom stave, vďaka čomu môžu prezentovať polovicu minulého storočia. V roku 1993 bol tento skanzen zapísaný do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Vlkolínec Zdroj  instagram.com_vlkolinec_   _.jpeg FOTO: Instagram /vlkolinec

Múzeum kysuckej dediny - Skanzen Vychylovka

Neďaleko obce Stará Bystrica sa nachádza známy skanzen Vychylovka. Jej časť patrí do Chránenej krajinnej oblasti Kysuce. V prírodnom múzeu máte možnosť vidieť pôvodné domy obyvateľov, no taktiež aj kaplnku Panny Márie Ružencovej spolu s cintorínom zo Zborova nad Bystricou z 19. storočia. Zaujímavým je aj vodný mlyn, ktorý sa nachádza málokde.

Vychylovka Zdroj  instagram.comskanzen_vychylovka_a_hluz_.jpg FOTO: Instagram /skanzen_vychylovka

Skanzen Čičmany

V chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy môžete nájsť prírodné múzeum Čičmany. Azda najkrajší skanzen, ktorý na Slovensku máme. Na mieste sa dodnes zachovávajú ľudové tradície a zvyky. Ornamenty nie sú namaľované len po domoch, no aj na obrusoch, vankúšoch a obrázkoch vo vnútri domov.

Čičmany Zdroj  instagram.commowlcat_journeys   _.jpg FOTO: Instagram /mowlcat_journeys


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Svetový unikát v Nezbudskej Lúčke (FOTO+VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť