Streda 25. 12. 2024 02:26:18

Vianoce bez výčitiek: Ako pripraviť odľahčené, ale stále chutné štedrovečerné menu?

Skúste vianočné menu tento rok pripraviť inak - ryby, ovocie a odľahčené prílohy namiesto kalórií.

TASR|24. december 2024|12:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Jednoduché a kreatívne zimné dekorácie, ktoré vám zútulnia domov
Čítajte viac >

Štedrovečerné menu môže byť chutné a zdravé zároveň. Treba si ho vopred dobre naplánovať a nákupy potravín voliť primerane. Pripomenul to viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik. Ľuďom odporučil zmeniť niektoré tradičné recepty tak, aby boli ľahšie stráviteľné a menej kalorické.

„Do zdravého arzenálu vianočných potravín určite patrí ryba. Nemusí to byť práve tradičný kapor, skúste lososa, sumčeka pangasiusa, tresku alebo tuniaka. Klobásky a ďalšie údeniny buď úplne vynechajte, alebo z nich kúpte iba symbolické množstvá na ozdobu napríklad kapustnice. Samozrejme, nesmie chýbať kapusta - tradične sa kupuje kyslá, ale pouvažujte aj nad receptami zo surovej,“ poznamenal.

12866.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Minárik tiež odporučil čerstvé a sušené ovocie, orechy a rastlinné jadrá namiesto sladkostí. „Ako prílohu k rybe skúste miesto tradičných majonézových krumplí urobiť odľahčený šalát - použite napríklad zemiaky, cestoviny, jabĺčka s jogurtom a troškou kyslej smotany,“ poradil.

Ľudom pripomenul aj ďalšie zásady stravovania počas Vianoc. Apeloval na nich, aby nevytvárali zbytočné zásoby potravín a nepiekli príliš veľa druhov a príliš veľké množstvo vianočného pečiva. Mali by podľa jeho slov hľadať tiež kompromisy medzi tradíciami a rozumnými inováciami pri príprave vianočného menu.


Súvisiaci článok
Buďte na Vianoce úspornejší: LED svetielka na stromčeku spotrebujú menej energie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť