Utorok 17. 12. 2024 09:40:11 | Meniny má Kornélia

Toto je 10 najlepších slovenských pochúťok. Máte ich radi aj vy? (REBRÍČEK)

V našom minulom článku sme vám priniesli rebríček najhorších slovenských jedál. Tentokrát sa dostali na výslnie len pochúťky a na svete je zoznam, ktoré jedlá zo Slovenska sú zaradené do top 10.

Radka Kostánová|10. december 2024|12:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Toto je 10 najhorších slovenských jedál (REBRÍČEK)
Čítajte viac >

Slovenskú kuchyňu môžu turisti aj domáci buď milovať alebo nenávidieť. Zahraničný portál Tasteatlas v uplynulých dňoch zostavil rebríček slovenských jedál, ktoré sú podľa odborníkov najlepšie.

Poďte sa pozrieť na to, či sa medzi nimi nachádzajú aj vaši favoriti.

Ovčí salašnícky údený syr

Na prvé miesto sa dostal Ovčí salašnícky údený syr, ktorý získal najvyššie hodnotenie spomedzi slovenských potravín. Konkrétne 4,6 bodov z 5. Táto tradičná pochúťka má v našej krajine dlhú históriu, keďže ovčí syr vyrábali už staroveké civilizácie.

Zemiakové placky

Na druhom mieste s hodnotením 4,5 bodu z 5 sa nachádzajú zemiakové placky. Niektorí Slováci a Česi ich obľubujú najmä na slano a samotné, v iných krajinách ich konzumujú aj na sladký spôsob.

32662c5f52804b95b052727956960cdc.jpg Zdroj: tasteatlas.com

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky sú pre mnohých Slovákov symbol krajiny a národnosti. V rebríčku dostali hodnotenie 4,4 z 5 bodov. Najčastejšie ich servírujú na salašoch, no sú také rozšírené, že ich nájdete aj v kvalitných reštauráciách.

Lokše

Lokše sú v tesnom závese za haluškami s rovnakým skóre 4,4. Sú veľmi jednoduché na prípravu, keďže poväčšine obsahujú len zemiaky. Okrem toho sú aj lacné, no často ich nájdete aj plnené mäsom či pečienkou.

Vysmážané šišky

Šišky, obľúbená fašiangová delikatesa, získali hodnotenie 4,3 z 5 bodov. V našich končinách ich nájdete vysmážané, plnené buď nutelou alebo džemom, posypané práškovým cukrom.

5d7bb143eccb46dcba3e9a5f08c4e150.jpg Zdroj: tasteatlas.com

Guláš

Guláš získal hodnotenie rovnaké, 4,3 z 5 bodov. Aj keď má korene v inej krajine, obľubujú ho aj ľudia na Slovensku. V našej krajine má podobu hustej polievky so zemiakmi a mäsom.

Halušky

Samotné halušky ako príloha si nájdu tiež svojich obľúbencov. V rebríčku dostali opäť hodnotenie 4,3 z 5. V našich končinách sú najčastejšou kombináciou s bryndzou, no aj s kapustou, tvarohom či makom.

Kapustnica

Kapustnica nezaostáva a rovnako ju ohodnotili na 4,3 z 5 bodov. Má podobu hustej polievky s klobásou, ktorú Slováci najčastejšie podávajú na Vianoce, Nový rok, Veľkú noc a iné sviatky.

465a3e35ad064f1bb5d4048d5e26b16d.jpg Zdroj: tasteatlas.com

Parené buchty

Parené buchty získali tiež 4,3 z 5 bodov. Sladké kysnuté pečivo sa často podáva na obed v školách a na pracovisku, no nie je ničím zvláštne, že parenú buchty už podávajú aj v rôznych moderných podnikoch na brunch alebo kaviarne.

Slovenská parenica

Desiatym jedlom je tradičná slovenská parenica, ktorá má takisto hodnotenie 4,3 z 5. Parenicu si môžete kúpiť údenú aj neúdenú. V minulosti sa parenica vyrábala opäť len na salašoch, no v 21. storočí ju nájdete aj v každom správnom obchode.


Súvisiaci článok
Na Štedrý deň bude mať premiéru nová slovenská rozprávka Čarovné jablko. Výroba prebiehala aj vo Východnej
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť