Slovenskú kuchyňu môžu turisti aj domáci buď milovať alebo nenávidieť. Zahraničný portál Tasteatlas v uplynulých dňoch zostavil rebríček slovenských jedál, ktoré sú podľa odborníkov najlepšie.
Poďte sa pozrieť na to, či sa medzi nimi nachádzajú aj vaši favoriti.
Ovčí salašnícky údený syr
Na prvé miesto sa dostal Ovčí salašnícky údený syr, ktorý získal najvyššie hodnotenie spomedzi slovenských potravín. Konkrétne 4,6 bodov z 5. Táto tradičná pochúťka má v našej krajine dlhú históriu, keďže ovčí syr vyrábali už staroveké civilizácie.
Zemiakové placky
Na druhom mieste s hodnotením 4,5 bodu z 5 sa nachádzajú zemiakové placky. Niektorí Slováci a Česi ich obľubujú najmä na slano a samotné, v iných krajinách ich konzumujú aj na sladký spôsob.
Zdroj: tasteatlas.com
Bryndzové halušky
Bryndzové halušky sú pre mnohých Slovákov symbol krajiny a národnosti. V rebríčku dostali hodnotenie 4,4 z 5 bodov. Najčastejšie ich servírujú na salašoch, no sú také rozšírené, že ich nájdete aj v kvalitných reštauráciách.
Lokše
Lokše sú v tesnom závese za haluškami s rovnakým skóre 4,4. Sú veľmi jednoduché na prípravu, keďže poväčšine obsahujú len zemiaky. Okrem toho sú aj lacné, no často ich nájdete aj plnené mäsom či pečienkou.
Vysmážané šišky
Šišky, obľúbená fašiangová delikatesa, získali hodnotenie 4,3 z 5 bodov. V našich končinách ich nájdete vysmážané, plnené buď nutelou alebo džemom, posypané práškovým cukrom.
Zdroj: tasteatlas.com
Guláš
Guláš získal hodnotenie rovnaké, 4,3 z 5 bodov. Aj keď má korene v inej krajine, obľubujú ho aj ľudia na Slovensku. V našej krajine má podobu hustej polievky so zemiakmi a mäsom.
Halušky
Samotné halušky ako príloha si nájdu tiež svojich obľúbencov. V rebríčku dostali opäť hodnotenie 4,3 z 5. V našich končinách sú najčastejšou kombináciou s bryndzou, no aj s kapustou, tvarohom či makom.
Kapustnica
Kapustnica nezaostáva a rovnako ju ohodnotili na 4,3 z 5 bodov. Má podobu hustej polievky s klobásou, ktorú Slováci najčastejšie podávajú na Vianoce, Nový rok, Veľkú noc a iné sviatky.
Zdroj: tasteatlas.com
Parené buchty
Parené buchty získali tiež 4,3 z 5 bodov. Sladké kysnuté pečivo sa často podáva na obed v školách a na pracovisku, no nie je ničím zvláštne, že parenú buchty už podávajú aj v rôznych moderných podnikoch na brunch alebo kaviarne.
Slovenská parenica
Desiatym jedlom je tradičná slovenská parenica, ktorá má takisto hodnotenie 4,3 z 5. Parenicu si môžete kúpiť údenú aj neúdenú. V minulosti sa parenica vyrábala opäť len na salašoch, no v 21. storočí ju nájdete aj v každom správnom obchode.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť