Študenti svoje problémy pri otváraní bufetu popísali v reportáži pre verejnoprávnu televíziu STVR. Všetko začalo u žiačok tretieho ročníka, ktoré si vybrali voliteľný predmet marketing. Prvá výzva sa týkala toho, aby od rovesníkov zistili, čo im vo vzdelávacom zariadení chýba. Odpoveď bola po niekoľkých dňoch jasná - bufet. Účastníčky predmetu sa preto iniciatívne chytili nového plánu, ktorým bolo takýto bufet na pôde školy zaviesť.
Začali sa tvoriť prvé kontúry plánu
Žiačky si už dokonca aj vymysleli plán. Ten spočíval v zakúpení baleného tovaru v supermarkete a otvorení samoobsluhy. „Žiaci by chodili do toho bufetu, tam by bola pokladnička, pozreli by si cenu a hodili by do pokladnice tú cenu,“ vysvetlila pre STVR žiačka Michaela Matisová, ktorá je jednou z tých, čo za projektom stojí. Študenti by týmto spôsobom uspokojili hneď viaceré potreby kolegov a zároveň by sa učili dobrovoľníctvu. Nehovoriac o tom, že je tu aj získavanie praxe v ekonomike, rozvíjaní marketingu a zručnosti pri účtovníctve.
Zákony však nehovoria jasnou rečou a aj to je dôvod, ktorý celé spustenie bufetu zabrzdil. „Narazili sme na problém z legislatívy. Nemáme žiadny papier ani súhlas, že tento bufet môžeme zrealizovať,“ odôvodnila pre STVR žiačka Matisová. Hlavným problémom je, že žiaci ešte nie sú plnoletí, a preto nemôžu začať podnikanie. STVR preto od ministerstva vnútra zisťovala, či musia mať aspoň živnostenské oprávnenie. Reakcia však neprišla.
Zdroj: spravy.rtvs.sk
Orgány sa nevedia zhodnúť na stanovisku
Tápal však aj živnostenský odbor a daňový úrad, ktoré boli verejnoprávnou televíziou oslovené. Daňový úrad ich odporučil na Finančnú správu Slovenskej republiky. Tí reagovali z centra podpory pre dane. Podľa nich však nie je možné zaujať jednoznačné stanovisko. „Odpoveď bola nekonkrétna, respektíve, obráťte sa na daňových poradcov,'“ uviedol pre STVR zástupca riaditeľky, Michal Batuna.
Zdroj: spravy.rtvs.sk
„Študenti budú predávať tovar za cenu, za ktorú ho nakúpili, čiže nebudú v tomto prípade dosahovať zisk. Preto, keďže nie je splnená podmienka dosahovania zisku, z nášho pohľadu sa nebude jednať o podnikanie,“ vysvetlila pre verejnoprávnu televíziu STVR Alexandra Bajzíková z advokátskej kancelárie Taylor Wessing. Ďalší odborníci sa vyjadrili aj v tom duchu, že treba sledovať zdaniteľný príjem. Ak študenti prekročia hranicu 2 823,24 eura za rok 2024, tak majú povinnosť podať daňové priznanie.
Finančná správa v kontexte tohto problému navrhla istý typ riešenia. Bufet by sa mohol prevádzkovať tak, že by sa včlenil pod občianske združenie. Je tu však povinnosť dodržiavania potravinového práva, hygieny a obmedzenia sortimentu. V ponuke by museli byť výživovo hodnotné potraviny. Ide o ovocie a mliečne výrobky. Cukrovinky a slané výrobky môžu predstavovať maximálne polovicu ponúkaných tovarov.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť