Piatok 03. 05. 2024 05:39:19 | Meniny má Galina, Timea

Umelci vytvorili sochy na motívy kysuckých povestí. Stanú sa súčasťou rozprávkového chodníka v Starej Bystrici

V obci Stará Bystrica sa minulý týždeň zišli akademickí sochári z celého Slovenska. Umelci navštívili región Kysuce, pretože sa tu konalo umelecké sympózium, na ktorom tvorili sochy s motívom Kysuckých povesti, ktoré napísal autor Ján Podmanický.

Michal Filek|25. marec 2022|08:19:58

Sympózia sa zúčastnili akademickí umelci z celého Slovenska. Najväčšie zastúpenie mali Kysučania, Akad. soch. Jozef Mundier s dcérou Veronikou, bývalý riaditeľ Kysuckej galérie, Akad. Soch. Jaroslav Gaňa a predstaviteľ umeleckej rodiny Zimkovcov Ondrej 4. Sympózia sa tiež zúčastnili ich hostia, mladí slovenskí autori, Mgr. Art. Martin Ščepka a Mgr. Art. Jakub Bachorík. Ich rady ešte doplnili známy slovenský Akademický maliar Ján Kelemen a Slovák žijúci a tvoriaci dnes v Českej republike MgA. Martin Žačok.

Image-1.jpg

Podľa Mateja Šimáška, riaditeľa Organizácie cestovného ruchu Kysuce a predsedu občianskeho združenia, ktoré projekt spolu s obcou Stará Bystrica pripravuje a zastrešuje bolo „celkovým zámerom sympózia inštalovať sochy na motívy kysuckých povestí spoločne v rámci rozprávkového chodníka, ktorý by sa mal stať atraktívnym bodom na mape Slovenska“. Zároveň by však mal slúžiť ako zaujímavý smerovník na cestách po Kysuciach.

Image-4.jpg

Zaujímavosťou je totiž, že každá zo sôch bude opatrená QR kódom, ktorý bude odkazovať prostredníctvom mobilnej aplikácie a web stránky na zaujímavé a atraktívne turistické a kultúrne pamiatky na Kysuciach spojené s konkrétnymi povesťami.

Socha Kysuca od Jozefa Mundiera vás virtuálne zavedie k prameňu tejto rieky. Socha majstra Gruna, ktorý podľa povesti tvoril plány kostolov v Novej Bystrici a v Krásne nad Kysucou, bude prepojená na vizualizácie turisticky atraktívnych bodov týchto oblastí. Návštevníci chodníka budú mať teda na jednom mieste atraktívne a interaktívne spojenie s pamiatkami jednotlivých miest, ku ktorým sa viažu.

zmensena.jpg

Sochy sú aktuálne inštalované v areáli Kysuckej galérie v Oščadnici, kde vytvoria spomínaný rozprávkový chodník. Toto miesto sa zdigitalizuje a sprístupní širokej verejnosti.

Projekt bol financovaný z dotácie určenej na regionálny rozvoj, ktorú poskytuje Ministerstvo investícii, informatizácie a regionálneho rozvoja. Žiadateľom bolo občianske združenie FolkEvent, ktoré pripravuje viaceré podobné projekty, zamerané na propagáciu kysuckej kultúry a prírody.

IMG_7727.JPG

„Na túto aktivitu plánujeme nadviazať ďalšou sériou pridružených akcií kultúrneho a spoločenského významu tak, aby sme vytvorili ucelený produkt, ktorý bude marketingovo zaujímavý aj z pohľadu prezentácie nášho regiónu. O týchto aktivitách vás budeme pribežne informovať,“ dodal na záver Šimašek.

IMG_7737.JPG

IMG_6697.jpg

IMG_6703.jpg

IMG_7727.JPG

IMG_7743.JPG

IMG_7730.JPG

IMG_6708.jpg

IMG_7735.JPG


Súvisiaci článok
Kedysi na ňom burácali davy, dnes martinský futbalový štadión chátra (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť