Tekvica je zdrojom množstva zdraviu prospešných látok a vitamínov. „Okrem vitamínov A, B, C a E obsahuje minerálne látky, ako sú draslík, horčík, vápnik, železo, zinok, fosfor a meď. Obsahuje kyselinu listovú, betakarotén a antioxidanty,“ priblížila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava na sociálnej sieti.
Zdravými a prospešnými pre organizmus sú podľa jej slov aj tekvicové semienka. Sú zdrojom mononenasýtených mastných kyselín, selénu, zinku, ale aj tryptofánu, ktorý vplýva na hladinu serotonínu. „Olej, ktorý sa získava z tekvicových semien, posilňuje imunitný systém a má blahodarné účinky na organizmus,“ dodala odborníčka.
Podotkla, že keďže olej upokojuje nervový systém, jeho pravidelná konzumácia zlepšuje náladu znížením stresového hormónu v tele. Podotkla, že takisto telu dodáva potrebné minerály a vitamíny, ako sú vitamín E, B1, B2, B6, zinok a selén.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť