Pondelok 28. 10. 2024 21:33:29 | Meniny má Dobromila

V žilinskej nemocnici pribúdajú šokujúce incidenty. Vedenie dvíha varovný prst, padol aj úder do tváre

Zuzana Fialová, hovorkyňa žilinskej nemocnice, informovala v tlačovej správe o tom, že počas uplynulého víkendu sa v zdravotníckych priestoroch odohrali dva hrozivé incidenty. Jeden z nich sa dokonca skončil fyzickým napadnutím.

Radka Kostánová|28. október 2024|18:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Kolaps 38-ročného turistu zalarmoval horských záchranárov. Zasahovať museli vo Vrátnej
Čítajte viac >

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina podľa vlastných slov eviduje od začiatku roka desiatky nebezpečných incidentov, kedy bol personál nemocnice vystavený ohrozeniu.

Fialová potvrdila, že počas tohto víkendu sa v nemocnici odohrali až dve nepríjemné udalosti, kedy bol priamo ohrozený službukonajúci personál. Prvý incident sa podľa jej slov stal v sobotu 26. októbra večer na urgentnom príjme, kam bol privezený pacient pod vplyvom alkoholu. „Pacient odmietal vyšetrenia a bol agresívny. Slúžiacim pracovníkom sa zároveň slovne vyhrážal. Na urgentný príjem sme preto vyslali troch pracovníkov vlastnej ochrany, ktorí situáciu dostali pod kontrolu,“ vysvetlil pracovník Vlastnej ochrany žilinskej nemocnice Martin Leško. Aj z tohto dôvodu sa zriadila Stála služba vlastnej ochrany. Zamestnanci sú pravidelne vystavení nebezpečným prípadom, ktoré nie sú vhodné ani správne.

Druhý incident sa stal v nedeľu 27. októbra v skorých ranných hodinách na oddelení úrazovej chirurgie. Podľa slov Fialovej hospitalizovaná pacientka, ktorá bola privezená z urgentného príjmu a značne pod vplyvom alkoholu, fyzicky napadla službukonajúcu sestru z oddelenia úrazovej chirurgie.

received_417984711348687.jpeg Ilustračná foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

„Pacientka odmietala hospitalizáciu, bránila sa vyšetreniam, bola agresívna, slovne provokovala a obťažovala personál, pričom si chcela na telefón nakrúcať priestory oddelenia. Po tom, čo ju jedna zo sestier upozornila, že záznamy robiť nemôže a chcela jej zakryť objektív telefónu, ju pacientka udrela do tváre a zhodila jej okuliare, z ktorých vypadlo sklo,“ opísala incident vedúca sestra oddelenia úrazovej chirurgie Silvia Haščíková.

Vedúca sestra mala po útoku od pacientky tržnú ranu nad obočím, poranenie nosa a ľavého oka a momentálne je podľa dostupných informácií práceneschopná.

Počet útokov a vyhrážok stále pribúda

Žilinská poliklinika eviduje od začiatku roka už 85 vážnych zásahov pracovníkov Vlastnej ochrany nemocnice. V rámci oddelení, areálu či parkoviska ich bolo ešte viac, a to 185.

Martin Leško doplnil, že vo väčšine ide o pacientov pod vplyvom alkoholu a iných látok, ktorí ohrozujú nielen zdravotnícky personál, ale aj personál vlastnej ochrany. Útokom sú najčastejšie vystavované sestry a sanitári, pričom za posledný rok sa situácia citeľne zhoršila. Dokonca je v niektorých prípadoch nevyhnutná aj spolupráca s políciou.

received_1083788113098976.jpeg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

„Vnímame, že toto nie sú ojedinelé prípady a s podobnými situáciami sa stretávajú aj ďalšie zdravotnícke zariadenia. Takéto neprípustné správanie nemôžeme a nebudeme akceptovať, pretože našou prioritou je poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti a bezpečnosť našich zamestnancov. Chcel by som verejnosť úprimne poprosiť o rešpekt, ohľaduplnosť a toleranciu. V našej nemocnici urobíme všetko preto, aby bol náš personál i ďalší pacienti v bezpečí, pričom v prípade potreby sme pripravení posilniť opatrenia,“ skonštatoval riaditeľ žilinskej nemocnice Juraj Kacian.

V prípade, ak pacient spácha trestný čin na pracovníkovi počas výkonu jeho zdravotníckeho povolania, tak sa podľa slov Fialovej táto skutočnosť automaticky podmieňuje použitím vyššej trestnej sadzby pri ukladaní trestu odňatia slobody.


Súvisiaci článok
Posledná rozlúčka s výnimočnou ženou: Zomrela pani Dagmar z Čadce, ktorá prežila hrôzy Auschwitzu na vlastnej koži
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť