Pondelok 28. 10. 2024 19:28:51 | Meniny má Dobromila

Hrdinovia zo Žiliny zachránili život dravcovi, ktorý sa topil vo Váhu. Na Slovensku sa bežne nevyskytuje

Veterinári zo Žiliny museli pomôcť unikátnemu dravcovi, ktorý cez naše územie len prelietal. Jeho cesta sa mala začínať až vo fínskych Helsinkách a smeroval pravdepodobne na južné zimovsko. Tam však nedorazil a takmer sa utopil vo Váhu. Keby nezaúradovali rybári, už by sa nemusel nachádzať medzi živými.

Michal Szentivanyi|26. október 2024|14:00:04

Zdroj: Koláž Žilina SP21/TV Markíza

Súvisiaci článok
Záver leta cítia vtáky veľmi presne. Zoológ Ján Kicko vysvetlil migráciu operencov aj vplyv globálneho otepľovania
Čítajte viac >

Celý prípad vo svojej reportáži spracovala televízia Markíza. Podľa ich záverov rybári okamžite privolali potrebnú pomoc a vtáka z nebezpečných vôd vyslobodili. Obhliadkou zistili, že ide o Kršiaka Rybára, čo je druh, ktorý sa vďaka svojej vzácnosti zaradil aj do samostatnej čeľade. „Hneď som videl, že to je vzácny druh dravca Kršiak Rybár,“ povedal pre televíziu Markíza Miroslav Martinka, ktorý pracuje ako strážca prírody.

Screen Shot 10-24-24 at 11.52 AM 002.JPG Zdroj: TV Markíza

Naším územím iba prelietal

Kršiak nemal žiadny plán udomácniť sa v týchto podmienkach a cez Slovensko len prelietaval do svojho zimného domova na juhu. „Práve preto je to aj veľmi zaujímavý druh, ktorý využíva naše územie na ďaleké cesty,“ prezradil pre televíziu Markíza Patrik Pastorek, zoológ v ZOO Košice. Jeho rozpätie krídel predstavuje takmer 1,8 metra.

Screen Shot 10-24-24 at 11.53 AM.JPG Zdroj: TV Markíza

Zachraňovali ho v Žiline

Dravca ošetrili na veterinárnej klinike v Žiline „S najväčšou pravdepodobnosťou narazil niekde do vedenia alebo do mostu pri love a spadol do vody, topil sa. Podľa príznakov má otras mozgu,“ uviedol pre televíziu Markíza veterinár Metód Macek. Ešte v stredu 23. októbra mali vzácneho dravca premiestniť do Zázrivej do veľkej voliéry. Veterinár zo Žiliny však ocenil duchaprítomnosť rybárov, ktorí zviera zachránili. „Keby ho nenašli a nezachránili, určite by už nežil. Vytiahli ho vlastne v poslednej chvíli, lebo by sa potom utopil,“ dodal Macek.

Kršiak Rybár by sa mal teraz zotavovať minimálne dva týždne a až potom by ho opäť mali vypustiť do voľnej prírody.


Súvisiaci článok
Raritná zrážka na Liptove. Polícia dokumentovala nehodu, pri ktorej uhynula kengura
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť