Piatok 18. 10. 2024 14:18:30 | Meniny má Lukáš

Často navštevujete hotely a podobné ubytovania? Dajte si pozor, aplikácie sú novým terčom podvodníkov

Ak ste priaznivcom moderných technológií, iste viete, že ubytovania v hoteloch, či iných zariadeniach je možné rezervovať elektronicky. Mobilnými aplikáciami si viete zarezervovať rôzne lokality, pričom nemusíte ani nikam volať. Ak ste však na cestách, vedzte, že aktuálne na tieto aplikácie cielia podvodníci a vy by ste mali byť v strehu.

Michal Szentivanyi|18. október 2024|12:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Dramatický incident pri internáte v Liptovskom Hrádku: Opitý muž rozbil dvere a ľuďom vulgárne nadával
Čítajte viac >

Na tieto najnovšie podvodné taktiky hackerov upozornila polícia na sociálnej sieti. Podľa nej ide o organizovanú sieť kyberzločincov, ktorá užíva nástroj Telekopye. „Sieť rozšírila svoju činnosť na obľúbené platformy na rezerváciu ubytovania, ako sú Booking. com a Airbnb," uviedli policajné zložky.

Čo je Telekopye?

Polícia skloňuje výraz Telekopye, pričom ide o súbor nástrojov, ktorý funguje ako bot v rámci platformy Telegram. Aj na nej sa amatérskym útočníkom poskytujú nástroje na to, aby sa vykonávali online podvody. „Používajú ho desiatky podvodných skupín, ktoré od svojich obetí odcudzujú milióny eur," varovala polícia.

2149661559.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ako sa podvody javia pre bežného človeka?

Mnohých určite bude zaujímať, ako sa taký podvod prejavuje a čo môžu bežní zákazníci očakávať. „Útočníci posielajú e-maily, ktoré tvrdia, že došlo k problému s platbou za rezerváciu a presmerujú vás na falošnú, ale veľmi dôveryhodne vyzerajúcu stránku. Tieto stránky majú predvyplnené údaje o vašej skutočnej rezervácii, takže je ťažké rozpoznať, že ide o podvod," popísala detaily podvodnej taktiky polícia.

Na tieto účely sú využívané aj kompromitované účty legitímnych hotelov a prenajímateľov ubytovania na spomínaných platformách. Tieto sa pravdepodobne získavajú kúpou ukradnutých prihlasovacích údajov na fórach kyberzločincov. „Pomocou prístupu k týmto účtom podvodníci vytipujú používateľov, ktorí si nedávno rezervovali pobyt a ešte nezaplatili – alebo zaplatili len nedávno – a zameriavajú sa na nich," vysvetlili experti z polície.

Podvod je pre niektorých veľmi ťažké odhaliť, no základom je držať sa týchto rád:

  • pred vyplnením akéhokoľvek formulára sa uistite, že ste na oficiálnej stránke,
  • skontrolujte URL adresu – falošné stránky sa nezhodujú s legitímnymi,
  • nikdy neklikajte na odkazy v podozrivých e-mailoch, ktoré vás presmerujú mimo oficiálnych platforiem.

Súvisiaci článok
Padali neuveriteľné výkony: Na Liptove sa uskutočnili Majstrovstvá ozbrojených síl Slovenska v Crossfite
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť