Piatok 18. 10. 2024 12:16:53 | Meniny má Lukáš

5. pluk špeciálneho určenia rozšíril svoje spôsobilosti o novú K9 jednotku

Od októbra 2024 posilňuje 5. pluk špeciálneho určenia svoje schopnosti novou K9 jednotkou, ktorú tvorí tím špeciálnych operátorov a služobných psov, trénovaných na zvládanie náročných situácií. Tieto viacúčelové psy podporujú rôzne operačné tímy pri širokom spektre špeciálnych operácií, čím zvyšujú bezpečnosť a efektívnosť misií.

Juliana Krčulová|18. október 2024|09:00:12

Zdroj: Koláž Žilina SP21/5psu.mil.sk

Súvisiaci článok
Svetový deň záchrany života: Viete podať prvú pomoc niekomu, kto je v ohrození?
Čítajte viac >

Nová K9 jednotka v 5. pluku špeciálneho určenia

5. pluk špeciálneho určenia od októbra rozšíril svoje schopnosti o novú K9 jednotku, ktorú tvoria špeciálni operátori a služobné psy, trénované na zvládanie náročných a stresujúcich situácií. Zástupcovia pluku o tom informovali na oficiálnej webovej stránke.

Tieto viacúčelové služobné psy, označované aj pod skratkou MPC (Multi-Purpose Canine), sú podľa slov zástupcov 5. pluku špeciálneho určenia starostlivo vyberané a trénované na širokú škálu úloh, vrátane detekcie a zadržania. „Ich schopnosti podporujú operačné tímy Síl pre špeciálne operácie, ako sú protiteroristické jednotky a úderné výsadkové skupiny, pri širokom spektre špeciálnych operácií. Medzi hlavné zručnosti K9 patrí pokročilý čuch a silný zákus, ktoré sú kľúčové pri identifikácii a eliminácii hrozieb. Psy sú pripravené na nasadenie v rôznych prostrediach, vrátane zlanenia z vrtuľníka, zoskokov padákom či obojživelných operácií na člnoch,“ ozrejmili kompetentní.

111525_obr1.jpeg Zdroj: 5psu.mil.sk

Doplnili, že integrácia K9 jednotky je v súlade s normami Síl pre špeciálne operácie NATO, kde služobné psy predstavujú dôležitú súčasť pripravenosti na misie. Táto špecializovaná schopnosť má za cieľ zvýšiť bezpečnosť a efektívnosť operácií.

„K9 jednotka zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane členov tímu pred skrytými hrozbami, ako sú improvizované výbušné systémy a skryté zbrane. Okrem toho psy pomáhajú pri neutralizácii vysokohodnotných cieľov počas priamych akcií. V určitých prípadoch môže byť K9 nasadená aj v rámci NATO misií v zostave Special Operation Task Group,“ uzavreli zástupcovia 5. pluku špeciálneho určenia.

111523_obr.jpeg Zdroj: 5psu.mil.sk


Súvisiaci článok
Záhradníci, chystajte si nástroje. Jeseň prináša povinnosť pre vaše stromčeky, tieto by ste určite mali orezať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť