Piatok 18. 10. 2024 07:48:33 | Meniny má Lukáš

Martinské hole navštívili psovodi a ich štvornohí spoločníci. Jesenné školenie preverilo ich schopnosti

Horskí záchranári majú veľmi ťažkú a zodpovednú úlohu v spoločnosti. Ich práca je v niektorých prípadoch taká vypätá, že musia nastúpiť psovodi. Tí sa pravidelne, a pre každý prípad, školia a zdokonaľujú. To isté platí aj pre ich zvieracích spoločníkov. Takéto jesenné školenie sa odohralo na Martinských holiach v oblasti Lučanskej Malej Fatry.

Michal Szentivanyi|15. október 2024|09:00:42

Zdroj: Koláž Žilina SP21/hzs.sk

Súvisiaci článok
Tragédia pod Ploskou: 42-ročného muža našli bez známok života
Čítajte viac >

Horská záchranná služba o októbrovom školení informovala na svojom webe.

wwwhzs_7803-scaled.jpg Zdroj: hzs.sk

Zamierili na Martinské hole

Všetko sa odohrávalo počas druhého októbrového týždňa na Martinských holiach v Lúčanskej Malej Fatre. Vtedy sa uskutočnilo preškolenie psovodov a psov Horskej záchrannej služby.

wwwhzs_7866-scaled_1600x1136.jpg Zdroj: hzs.sk

„Preškolenia formou Kynologickej Rallye Horskej záchrannej služby sa zúčastnilo 21 psovodov a ich psov. Zároveň sa uskutočnili aj skúšky odbornej spôsobilosti psovodov a psov Horskej záchrannej služby z tém: spôsoby nasadenia záchranára a psa pri vyhľadávaní osoby v tiesni (plošné prehľadávanie terénu) a záchranná činnosť so psom s použitím globálneho satelitného navigačného systému," spresnili horskí záchranári.

hzs_7990_1600x1116.jpg Zdroj: hzs.sk

Okrem fyzickej kondície si pracovníci overovali schopnosti psovodov a psov pri vyhľadávaní osôb v tiesni v ruinách a lesnom poraste, pri ošetrení zraneného a pri vyhľadávaní mŕtvolných pachov pomocou chemicko-syntetických náhrad.

wwwIMG-d43cfd9d88137bfc6c15febd28ba036f-V.jpg Zdroj: hzs.sk

„Psovodi boli preskúšaní aj zo svojich schopností pri práci s GPSpostupovanie na trase, zaznamenávanie udalostí a monitorovanie psa. Časť trasy absolvovali psovodi so svojimi psami aj v skalnom prostredí pomocou lanovky a spustu," uzavreli záchranári.


Súvisiaci článok
Prezident odobril zákon o hasičoch. Príslušníci zborov si prilepšia v segmente rovnošiat
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť