Piatok 18. 10. 2024 08:07:06 | Meniny má Lukáš

Mikulášanom sú zdieľané kolobežky po chuti. Najazdili už takmer 26-tisíc kilometrov

Používatelia zdieľaných kolobežiek najazdili v Liptovskom Mikuláši počas letných prázdnin dokopy takmer 26-tisíc kilometrov. Po zavedení nových pravidiel sa počet nesprávne zaparkovaných kolobežiek výrazne znížil. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Perďoch Čapčíková.

TASR|11. október 2024|16:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Miroslava Mlynárová a freepik.com

Súvisiaci článok
Mimoriadna situácia stále platí: Obce v okrese Liptovský Mikuláš budú predkladať týždenné hlásenie o výskyte medveďa
Čítajte viac >

Zdieľané kolobežky fungujú v meste od júna. Zamestnanci odboru dopravy na mestskom úrade v spolupráci s prevádzkovateľom nastavujú systém tak, aby kolobežky nikoho neobmedzovali. Najnovšie pripravujú zmenu parkovania v mestských častiach. „Rovnako ako v centre mesta budú môcť používatelia kolobežku zaparkovať len na vyhradených stojiskách," priblížila hovorkyňa.

Ešte pred samotným zavedením systému zdieľaných kolobežiek v Liptovskom Mikuláši predložila radnica prevádzkovateľovi niekoľko požiadaviek. Mesto napríklad určilo lokality, v ktorých nie je možný pohyb na nich. Tiež požadovalo reguláciu rýchlosti jazdy alebo parkovanie kolobežiek v centre len na vyhradených stojiskách.

2148627065_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

„Pár týždňov po spustení služby sme zaviedli aj ďalšie bezpečnostné pravidlá, ktoré vyplynuli z praxe. Asi najzásadnejším je povinnosť odfotografovať kolobežku po ukončení jazdy, aby sme zabránili ich bezohľadnému ponechávaniu na uliciach. Tiež sme znemožnili ich odstavovanie na celom úseku cyklochodníka, aby nebránili v pohybe ostatným cyklistom," vymenoval vedúci odboru dopravy Gabriel Lengyel.

Priemerná prejdená vzdialenosť na jednu jazdu bola v meste v letných mesiacoch približne dva kilometre. V júli kolobežky využilo takmer 2 400 jazdcov, ktorí urobili vyše 6 400 jázd. V auguste to bolo 1 700 používateľov a približne 6 000 jázd. Aj počet kilometrov, ktoré najazdili, bol vyšší v prvom prázdninovom mesiaci. Prevádzkovateľ eviduje 14 150 prejdených kilometrov v júli a 11 685 v auguste.


Súvisiaci článok
Liptovský Mikuláš investuje do infraštruktúry: Poslanci schválili peniaze na chodníky a ďalšie rekonštrukcie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť