Piatok 18. 10. 2024 10:19:20 | Meniny má Lukáš

Druhý októbrový piatok oslavujeme Svetový deň vajíčok: Všestranného potravinového zázraku

Svetový deň vajíčok, deň venovaný oslavám skromného, no neuveriteľne všestranného potravinového zázraku, každoročne oslavujeme druhý októbrový piatok. Tento rok pripadol na piatok 11. októbra. Vajíčka, ktoré sú považované za jednu z najvýživnejších a najviac univerzálnych potravín, si zaslúžia svoje miesto na našich stoloch.

Juliana Krčulová|11. október 2024|16:59:33

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
10 spôsobov, ako si túto jeseň zútulniť domácnosť: Inšpirujte sa a zažiarte
Čítajte viac >

Deň plný histórie a výživy

História vajíčok siaha ďaleko za hranice kulinárskeho záujmu a v skutočnosti má veľký význam vo viacerých kultúrach z dekoratívnych aj náboženských dôvodov. V mnohých civilizáciách po celom svete boli vajíčka znakom plodnosti a predstaviteľom života, obnovy a znovuzrodenia.

Tlačová agentúra Slovenskej republiky informovala, že Svetový deň vajíčok bol prvýkrát oslávený v roku 1996. „Na konferencii vo Viedni Medzinárodná vaječná komisia vtedy vyhlásila, že druhý piatok v októbri bude každoročne patriť univerzálnej potravine - vajíčku. A delegáti konferencie zároveň vyzvali ľudí na celom svete, aby túto potravinu slávili,“ priblížila agentúra.

56971.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Medzinárodná vaječná komisia taktiež vyzdvihla 12 dôvodov, pre ktoré si vajíčka treba vážiť a ceniť. Vajcia sú bohaté na bielkoviny, vitamíny, minerály a antioxidanty, čo ich robí ideálnym potravinovým doplnkom pre všetkých, od detí až po seniorov. Jedno vajíčko obsahuje takmer 6 gramov vysoko kvalitných bielkovín, všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, vitamíny A, D, E, B12 a minerály ako železo, zinok a selén. Vajcia sú tiež zdrojom cholínu, dôležitého pre mozgové funkcie a vývoj.

„Istá kategória obyvateľstva na Slovensku si pamätá slogan: "Denne jedno vajce." Avšak nastali aj časy, keď sa vajíčka dostali do nemilosti a ich konzumácia sa ľuďom neodporúčala. Nutricionisti už prekonali krajné pohľady na vajce a jeho vplyv na zdravie človeka. Súčasné tendencie vo výžive odporúčajú dve až tri vajcia týždenne. Do tohto počtu odborníci na výživu zarátavajú všetky vajcia, ktoré človek skonzumuje vo všetkých potravinách,“ ozrejmila Tlačová agentúra Slovenskej republiky a ďalej pripomenula dôležitý fakt:

„Bez vajíčka si prakticky nemožno predstaviť niektoré pokrmy, koláče, ani plnky. Zjednodušene povedané: studená ani teplá, slaná ani sladká kuchyňa sa bez vajec nezaobíde.“

57226.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Portál daysoftheyear.com na svojom webe uviedol aj zopár zábavných faktov o vajíčkach. Vyberáme niekoľko z nich:

  • farba vajíčka nemá nič spoločné s čerstvosťou, chuťou alebo nutričnou hodnotou – v skutočnosti je farba vajíčka určená striktne podľa plemena sliepky a zodpovedá farbe jej ušného lalôčika,
  • keď sa vrátime trochu do histórie, význam počtu záhybov na kuchárskej čiapke súvisel s množstvom spôsobov, ktorými kuchár dokázal uvariť vajíčko - konečným cieľom a odznakom skutočnej cti bolo dosiahnuť 100 záhybov,
  • aj keď si niektorí ľudia myslia, že konzumácia surového vajíčka pomôže pri budovaní svalov, nie je to pravda - len asi 50% bielkovín v surovom vajci sa dá stráviť, po uvarení dokáže telo stráviť viac ako 90 % bielkovín.

Vajíčka si zaslúžia našu pozornosť a úctu za všetko, „čo pre nás robia“, tak prečo im nevenovať jeden deň v roku na oslavu? Prajeme vám šťastný a chutný Svetový deň vajíčok!


Súvisiaci článok
Predveďte sa jesennými kuchynskými nápadmi. Sezónne recepty, ktoré môžu naštartovať vašu kreativitu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť