Sezónne recepty z pestrej ponuky zverejnil na svojom webe portál Varecha. Vybrali sme niekoľko z nich.
Halušky z hokkaido tekvice
Prvý z receptov sa bude týkať tematickej suroviny pre toto ročné obdobie. Ide o halušky, ktoré si viete pripraviť z hokkaido tekvice. Hokkaido tekvicu je potrebné umyť, ošúpať a vydlabať jej vnútro. Túto ošúpanú a umytú tekvicu treba potom nakrájať na menšie kúsky, dať do menšieho hrnca so studenou vodou, zasypať soľou a povariť.
Uvarenú tekvicu potom scedíme. Trochu vody môžete nechať na spodku hrnca. Za pomoci mixéra môžete takto pripravenú tekvicu s menším množstvom vody spracovať až do hladka. Vychladnutú zmes potom obohatíte jedným vajíčkom a asi 250 až 300 gramami polohrubej múky. Takúto zmes treba vymiešať vareškou. Za pomoci haluškára takto spracované cesto pomaly varíme v hrnci.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Jablkovo-škoricové muffiny
Ďalším ideálnym receptom na jesennú sezónu sú nepochybne nadýchané muffiny. Ich jablkovo-škoricová verzia je ako stvorená na toto obdobie. Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Košíčky na muffiny sa natrú olejom, aby sa nelepili. V mise si spracujeme hladkú múku, kypriaci prášok, štipku soli a mletú škoricu. Do ďalšej misky si umiestníme nakrájané jablká na kocky, pridá sa múka a mletá škorica, v ktorej sa jablká obalia.
Následne sa vyšľahá cukor a maslo pri izbovej teplote. Pridá sa vajíčko a všetko sa dôkladne premieša. Potom sa pridá aj druhé vajce. Do takejto zmesi sa postupne pridá múka s mliekom a nakoniec aj jablká. Všetko sa zmieša. Cesto sa rozdelí do muffinových košíčkov a pečie sa počas 30 minút. Posýpka spočíva v roztopení masla, ktoré je zmiešané s cukrom a škoricou.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Slivkový lekvár
Ďalším spôsobom, ako si okoreniť raňajky, či aj iné jedlá, je slivkový lekvár. Jeho príprava je jednoduchá. Asi 2 kilogramy sliviek je potrebné umyť a rozkrojiť na polovicu. Následne sa vložia na hlbší pekáč a reznou stranou nahor. Vložíme do rúry, ktorá je vopred predhriatá na 250 stupňov Celzia. Po 25 minútach sa slivky vyberú a posypú sa 250 gramami cukru. Nasleduje ďalších 15 minút pečenia.
Slivky nemiešajte, lebo vám môžu prihorieť. Takto upečené slivky potom opatrne preložíme do hrnca a pridáme rum, vanilkový cukor, škoricu a dobre rozmixujeme tyčovým mixérom.
Takto pripravený lekvár môžete postupne nakladať do pohárov. Následne sa takto uzavreté poháre obrátia hore dnom a udržiavame v utierke či deke, kým nevychladnú.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Tekvicový chlieb
Tento chlebík sa bude piecť v rúre, ktorá je predhriatá na 180 stupňov Celzia. Ešte predtým je potrebné pristúpiť k samotnej príprave. V mise sa zmiešajú suché suroviny ako hladká múka, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, soľ, škorica, mletý zázvor a muškátový oriešok.
Do druhej misy sa pripravia zvyšné súroviny: cukor, vajíčka, vanilková esencia a tekvicové pyré. Po zmiešaní obidvoch zmesí z mís je potrebné vytvoriť hladké cesto. To sa naleje do formy na chlieb, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Takto pripravené cesto sa vloží do rúry a pečie sa 45 minút na spomínaných 180 stupňov Celzia.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Kačka na pomarančoch so šalviou
Na záver je tu jedna skutočná lahôdka. Kačicu je treba očistiť a jeden celý deň (24 hodín) pred pečením osoliť a umiestniť do 10-percentného soľného roztoku. Ten sa vytvorí zmiešaním dvoch litrov vody a 200 gramov soli. Ešte pred pečením časť soli vyberieme a do vnútra kačice sa nasype nadrobno nakrájaná šalvia. Do kačice sa tiež vloží poprepichovaný bio pomaranč.
Druhým pomarančom, nakrájaným na plátky, vystelieme pekáč. Kačicu na ne položíme prsiami dole. Kačicu pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia. Kačicu po 20 minútach pečenia obrátime. Môžeme ju podliať vodou. Dopek kačice sa uskutoční pri 180 stupňoch Celzia po dobu jednej až jeden a pol hodiny.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Po dopečení je kačica hotová. Výpek s masťou zlejeme. Vyberieme pomaranč zvnútra kačice. Následne sa pridá šťava z troch pomarančov a nadrobno pokrájanú šalviu je možno znovu rozmixovať. Tieto ingrediencie následne prelejeme do hrnca a na miernom ohni varíme až kým sa vyparí dosť tekutiny. Zhustená omáčka je po pridaní studeného masla hotová a môže sa podávať k upečenej kačici.
K nej sa hodí podávať lokše a aj dusenú kapustu.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť