Piatok 18. 10. 2024 03:31:09 | Meniny má Lukáš

Predveďte sa jesennými kuchynskými nápadmi. Sezónne recepty, ktoré môžu naštartovať vašu kreativitu

Opäť je tu ten čas. Stromy sa farbia do teplejších odtieňov a vo vzduchu už cítiť prichádzajúcu zimu. Kým však dorazí, je potrebné si spestriť samotnú jeseň. Na to sa budú určite najlepšie hodiť sezónne recepty. Preneste aj svoju kuchyňu do jesenného módu.

Michal Szentivanyi|9. október 2024|16:30:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Rodičovské triky na prežitie jesene s batoľatami: Čo robiť v prípade nepriaznivého počasia?
Čítajte viac >

Sezónne recepty z pestrej ponuky zverejnil na svojom webe portál Varecha. Vybrali sme niekoľko z nich.

Halušky z hokkaido tekvice

Prvý z receptov sa bude týkať tematickej suroviny pre toto ročné obdobie. Ide o halušky, ktoré si viete pripraviť z hokkaido tekvice. Hokkaido tekvicu je potrebné umyť, ošúpať a vydlabať jej vnútro. Túto ošúpanú a umytú tekvicu treba potom nakrájať na menšie kúsky, dať do menšieho hrnca so studenou vodou, zasypať soľou a povariť.

Uvarenú tekvicu potom scedíme. Trochu vody môžete nechať na spodku hrnca. Za pomoci mixéra môžete takto pripravenú tekvicu s menším množstvom vody spracovať až do hladka. Vychladnutú zmes potom obohatíte jedným vajíčkom a asi 250 až 300 gramami polohrubej múky. Takúto zmes treba vymiešať vareškou. Za pomoci haluškára takto spracované cesto pomaly varíme v hrnci.

2148728165.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Jablkovo-škoricové muffiny

Ďalším ideálnym receptom na jesennú sezónu sú nepochybne nadýchané muffiny. Ich jablkovo-škoricová verzia je ako stvorená na toto obdobie. Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Košíčky na muffiny sa natrú olejom, aby sa nelepili. V mise si spracujeme hladkú múku, kypriaci prášok, štipku soli a mletú škoricu. Do ďalšej misky si umiestníme nakrájané jablká na kocky, pridá sa múka a mletá škorica, v ktorej sa jablká obalia.

Následne sa vyšľahá cukor a maslo pri izbovej teplote. Pridá sa vajíčko a všetko sa dôkladne premieša. Potom sa pridá aj druhé vajce. Do takejto zmesi sa postupne pridá múka s mliekom a nakoniec aj jablká. Všetko sa zmieša. Cesto sa rozdelí do muffinových košíčkov a pečie sa počas 30 minút. Posýpka spočíva v roztopení masla, ktoré je zmiešané s cukrom a škoricou.

chocolate-muffins-light-brown-background-selective-focus_1600x1200.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Slivkový lekvár

Ďalším spôsobom, ako si okoreniť raňajky, či aj iné jedlá, je slivkový lekvár. Jeho príprava je jednoduchá. Asi 2 kilogramy sliviek je potrebné umyť a rozkrojiť na polovicu. Následne sa vložia na hlbší pekáč a reznou stranou nahor. Vložíme do rúry, ktorá je vopred predhriatá na 250 stupňov Celzia. Po 25 minútach sa slivky vyberú a posypú sa 250 gramami cukru. Nasleduje ďalších 15 minút pečenia.

Slivky nemiešajte, lebo vám môžu prihorieť. Takto upečené slivky potom opatrne preložíme do hrnca a pridáme rum, vanilkový cukor, škoricu a dobre rozmixujeme tyčovým mixérom.

Takto pripravený lekvár môžete postupne nakladať do pohárov. Následne sa takto uzavreté poháre obrátia hore dnom a udržiavame v utierke či deke, kým nevychladnú.

17744.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Tekvicový chlieb

Tento chlebík sa bude piecť v rúre, ktorá je predhriatá na 180 stupňov Celzia. Ešte predtým je potrebné pristúpiť k samotnej príprave. V mise sa zmiešajú suché suroviny ako hladká múka, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, soľ, škorica, mletý zázvor a muškátový oriešok.

Do druhej misy sa pripravia zvyšné súroviny: cukor, vajíčka, vanilková esencia a tekvicové pyré. Po zmiešaní obidvoch zmesí z mís je potrebné vytvoriť hladké cesto. To sa naleje do formy na chlieb, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Takto pripravené cesto sa vloží do rúry a pečie sa 45 minút na spomínaných 180 stupňov Celzia.

9628.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Kačka na pomarančoch so šalviou

Na záver je tu jedna skutočná lahôdka. Kačicu je treba očistiť a jeden celý deň (24 hodín) pred pečením osoliť a umiestniť do 10-percentného soľného roztoku. Ten sa vytvorí zmiešaním dvoch litrov vody a 200 gramov soli. Ešte pred pečením časť soli vyberieme a do vnútra kačice sa nasype nadrobno nakrájaná šalvia. Do kačice sa tiež vloží poprepichovaný bio pomaranč.

Druhým pomarančom, nakrájaným na plátky, vystelieme pekáč. Kačicu na ne položíme prsiami dole. Kačicu pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia. Kačicu po 20 minútach pečenia obrátime. Môžeme ju podliať vodou. Dopek kačice sa uskutoční pri 180 stupňoch Celzia po dobu jednej až jeden a pol hodiny.

577683.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Po dopečení je kačica hotová. Výpek s masťou zlejeme. Vyberieme pomaranč zvnútra kačice. Následne sa pridá šťava z troch pomarančov a nadrobno pokrájanú šalviu je možno znovu rozmixovať. Tieto ingrediencie následne prelejeme do hrnca a na miernom ohni varíme až kým sa vyparí dosť tekutiny. Zhustená omáčka je po pridaní studeného masla hotová a môže sa podávať k upečenej kačici.

K nej sa hodí podávať lokše a aj dusenú kapustu.


Súvisiaci článok
Osada Vlkolínec sa otvára svetu. Čaká ju niekoľko noviniek, ocenia ich vodiči aj ďalší turisti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť