Sobota 05. 10. 2024 11:52:04 | Meniny má Viera

Rodičovské triky na prežitie jesene s batoľatami: Čo robiť v prípade nepriaznivého počasia?

Jeseň je obdobie plné chutnej úrody, farebných listov, gaštanov, ale na druhej strane je jeseň plná dažďov, chladného počasia a dní, kedy je človek radšej zatvorený vnútri. Ak máte malé deti, prinášame vám pár tipov, ako s nimi prežiť tieto zachmúrené jesenné dni.

Radka Kostánová|3. október 2024|19:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Súvisiaci článok
Čarovná moc prírody v žilinskej nemocnici: Hospitalizované deti prišla navštíviť sokoliarka
Čítajte viac >

Dní, kedy je jeseň ako z filmu, je čoraz menej a menej. Babie leto ešte stále môže prísť, ale v uplynulých dňoch bol september plný dažďov a chladného počasia. Prinášame vám preto pár tipov na to, ako zabaviť deti počas dní, kedy sa s nimi nedá ísť von alebo je mokro.

Tvorivé dielne

Pochmúrne a daždivé dni sú ideálne na to, aby deti objavili, že majú v sebe malého umelca. Pri malých deťoch je vždy dobré mať v zásobe (nie iba na jeseň) omaľovánky, pastelky, vodové farby, plastelínu, tvorivé sady na vyrábanie, pár gaštanov, tekvicu na vyrezávanie (počas jesene), vyškrabávacie obrázky, alebo hlavolamy či rôzne bludiská. Poobedia s nimi vám prejdú rýchlejšie.

Rozprávkový deň

Upršaný deň môžete stráviť aj pri rozprávke v televízií alebo na počítači. Nemáme však na mysli pasívne pozeranie rozprávky, ale aktívne. Deti radi kladú otázky, preto im počas sledovania deja na ne odpovedajte, pýtajte sa ich na názory, smejte sa spolu, vymyslite svoj vlastný koniec rozprávky alebo sa prezlečte za hlavné postavy. Určite si pri tom užijete veľa zábavy.

family-with-cute-kids-autumn-park_1157-22315.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Spoločenské hry

Pre deti od troch rokov sú ideálnou aktivitou na pochmúrne dni aj spoločenské hry. Vždy by ste ich mali prispôsobiť veku a záujmom dieťaťa, aby pri hre vydržalo čo najdlhšie. Hraním hier s celou rodinou sa u dieťaťa podporuje tímový duch, utužuje sa rodinné puto a trénuje si kontrolovanie emócií pri výhre alebo prehre.

Pečenie a varenie

Obmenou spoločenských hier je varenie a pečenie. Deti sú zvedavé a milujú, ak môžu byť zapojené do bežného života bez problémov. Keď prší alebo je počasie vonku nepriaznivé, skúste si spolu upiecť sušienky, koláč, bábovku alebo uvariť dobrú tekvicovú polievku, či palacinky s nutelou.

Kvalitné oblečenie a prechádzka

Pokiaľ sú však vaše dni doma naozaj dlhé, možnosťou je aj kvalitné oblečenie a prechádzka v daždi či po mokrom teréne. Nepremokavá súprava a gumené čižmy sú pri dieťati potrebná vec, preto by ste ju mali mať doma. Skákanie v mláke vody alebo prechádzka po nerovnom teréne plnom nástrah zabaví všetky deti a baterky im vybije dostatočne.


Súvisiaci článok
Od Beetlejuice po Frankenweenie: Jesenné večery s najlepšími strašidelnými filmami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť