Štvrtok 17. 10. 2024 21:35:23 | Meniny má Hedviga

Radka v meste: Predstavenie Lilith ukazuje ženu a jej formy hnevu a jedinečnosti

Mestské divadlo Žilina koncom minulého roka uviedlo premiéru divadelnej hry Lilith. Tá bola vraj prvou ženou Adama, ktorá sa odmietla podriadiť a poslúchať, opustila Raj a aj v dnešnej spoločnosti je veľmi kontroverznou postavou. Čo o nej vypovedá inscenácia?

Radka Kostánová|10. október 2024|18:30:01

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Radka v meste: Energický román Sme v tom SPOLU vám odhalí tajomstvo priateľstva (RECENZIA)
Čítajte viac >

Prvá žena Adama, mnoho spôsobov hnevu

Viete si predstaviť biblického Adama s inou ženou, než s Evou? Pretože údajne prvou ženou Adama bola Lilith. Nespútaná, neskrotná a taká, ktorá sa odmietla podriadiť. Z jej správania musí byť všetkým jasné, že v spoločnosti je kontroverznou postavou.

Mestské divadlo Žilina uviedlo inscenáciu Lilith vo štvrtok 30. novembra 2023. Význam a úloha tejto ženy sa líšia v závislosti od rôznych kultúr a tradícií. Ide o temnú bohyňu spojenú s intímnosťami a smrťou, či o bojovníčku proti patriarchátu, symbol feminizmu a slobody? Toto všetko môže divák v inscenácii vidieť, pretože Lilith dostane rovno trikrát v každej podobe.

Lilith-45-scaled.jpg Zdroj: divadlozilina.eu

Tvár skazenosti, hrdinka ženskej autonómie

Lilith bola stvorená z tej istej hliny ako Adam, preto trvala na tom, že si musia byť rovní. Ako však môžete tušiť, to sa Adamovi nepáčilo a nemohli sa dohodnúť. Inscenácia v žilinskom divadle začína práve tým, že Lilith a Adam sa snažia dohodnúť na rovnosti, povinnostiach a na tom, kto pôjde objavovať svet a kto zostane doma. Nezhody medzi nimi a odlišné pohľady na situáciu rozpútali jej hnev a vzbúrila sa. V dejinách bola podľa slov Mestského divadla Žilina práve preto dlho považovaná za démona, vrahyňu detí a zvodkyňu mužov. Ako iste viete, od stredoveku bol ženský hlas odsunutý na druhú koľaj, označený za niečo nemravné a Lilith sa stala tvárou tejto "skazenosti." Na druhej strane, stala sa aj hrdinkou, pretože bojovala za samostatnosť a nezávislosť.

Autor hry, Miklós Forgács, prišiel podľa slov žilinského divadla s výnimočným spracovaním starodávneho mýtu o Lilith v siedmich obrazoch. „Chcel som vytvoriť postavu dnešnej ženy, ktorá nám Lilith priblíži cez jej postoj a gestá, spôsob jej existencie a cez rozmýšľanie. Najskôr ani tak nešlo o prvú ženu, ktorá bola stvorená z tej istej červenej hliny ako Adam. Samozrejme, že ma zaujímala aj tá apokryfná Lilith, ale skôr som chcel, aby sa tá apokryfná zobudila v dnešnej žene,“ skoštantoval Forgács pre web divadla.

Lilith-66-scaled.jpg Zdroj: divadlozilina.eu

Súcit, rešpekt a úcta voči žene

Pokiaľ na divadelnej inscenácii budú prevažovať muži, bude pravdepodobne označovaná za feministickú a vzburnú. Počas deja totiž divák sleduje to, ako sa Lilith neuspokojí s málom. Ona chce viac, chce rovnaké príležitosti, chce „vládnuť“ svetu rovnako ako muži, chce sa presadiť a ukázať, že je v nej oveľa viac, než len to, aby bola doma a starala sa o deti. Bez ohľadu na to, čo si verejnosť z predstavenia odnesie, inscenácia veľmi zaobalene reflektuje aj dnešnú spoločnosť a otvára problém patriarchátu a mužsko-ženskej rovnosti. Mnohí by očakávali, že v modernom svete 21. storočia je všetko na správnej ceste, avšak svet a stav republiky nám ukazujú, že rozdiely medzi pohlaviami a nerovné príležitosti sa týkajú každodenného života.

Inscenácia nemusí každého chytiť za srdce, niektorí jej možno ani neporozumejú, ba z nej budú rozčarovaní, pretože sa v nej bohato nachádzajú expresívne výrazy a aj z toho dôvodu je vhodná pre divákov starších ako 18 rokov. Napriek tomu je to jedinečná hra, ktorá má za cieľ oboznámiť verejnosť s Lilith, vykresliť ju v lepšom svetle a vzdať úctu a rešpekt ženskému pohlaviu a žene ako matke.

Žena zastáva v spoločnosti mnoho úloh a len málokedy je za ne ocenená. V jednej osobe musí byť žena, dcéra, matka, kuchárka, upratovačka, psychologička, kamarátka, karieristka a veľa iného, čo si niektorí muži nevedia ani predstaviť. Ženský život (a svet) je fascinujúci a počas neho si musia prejsť pálčivými skúškami - od vzdelania, kariéry, pôrodu, materstva, opätovného hľadania kariéry až po staranie sa o členov domácnosti.

Inscenácia Lilith je mystická, fascinujúca, poetická a veľmi realistická. Sleduje ženu, jej hnev, jej vývoj, jedinečnosť a sebauvedomenie si vlastnej hodnoty.

Lístky na predstavenie Lilith si môžete kúpiť na TOMTO ODKAZE alebo v pokladni Mestského divadla Žilina.


Súvisiaci článok
Radka v meste: Manifest odhaľuje krutú pravdu o mladých ľuďoch (RECENZIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť