Piatok 18. 10. 2024 10:19:15 | Meniny má Lukáš

Jesenné depresie číhajú na každú príležitosť. Striehnu častejšie na ženy, liečiť sa dá aj denným svetlom

Koniec leta a klesajúce ukazovatele teplomerov si u niektorých jedincov začínajú pýtať svoju psychologickú daň. Jesenné depresie sú fenoménom, ktorý rozhodne netreba brať na ľahkú váhu a je potrebné im venovať širšiu pozornosť. Odborné články ponúkajú aj možné rady, ako tieto stavy liečiť či ich potláčať.

Michal Szentivanyi|11. október 2024|19:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Vyčleňte si čas na jesennú prechádzku. Krátke výlety do prírody potešia vaše telo aj dušu
Čítajte viac >

K téme jesenných depresií sa rozsiahlo vyjadril portál lekar.sk. Je veľmi subjektívne hovoriť o tom, kde pramenia a prečo sa tvoria tieto negatívne psychologické stavy. Niekedy táto situácia vyvstane z aktuálnej životnej situácie, či pri nostalgickom premýšľaní o tom, aký ten život býval pred niekoľkými rokmi. No nemusí to byť ani jeden z týchto stavov a depresie môžu prísť bez varovania.

Portál lekár.sk pripomenul, že jesenné depresie si častejšie nachádzajú ženské obete. „Sychravé počasie má na svedomí, že samotný pohľad z okna nás už tak neteší. Uvedomíme si, že za tmy odchádzame do práce a za povinnosťami a za tmy sa domov, k ďalším povinnostiam vraciame," uviedol prvé príčiny portál lekar.sk. Príznaky životnej demotivácie pri každodenných činnostiach možno potlačiť.

2149404027.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Čím sa tieto stavy môžu vyznačovať?

Symptómy jesennej depresie majú rôzne podoby. Medzi najčastejšie sa radia: nezáujem, beználadovosť, letargia, skleslosť, podráždenosť, strach, úzkosť, precitlivenosť, či poruchy spánku. Odborníci tu však zdvíhajú varovný prst a radia, aby sa s potláčaním symptómov začalo včas. Organizmus na jeseň potrebuje znížiť výkon a plytvanie energiou. Ak sa však k celej situácii pridruží vnútorné znechutenie, prípadne dlhodobý stres a človek nezačne konať, sezónna aj jesenná depresia môže prerásť do trvalých stavov.

Jesenné depresie zvyknú začať už v mesiaci september, no vyznačujú sa svojou amplitúdou v čase, keď dochádza k posunu z letného času na zimný. Tento prechod nás počas tohto roku čaká v noci z nedele 27. na pondelok 28. októbra 2024.

20870.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Cesty, ktorými sa možno vybrať

Pri liečbe sa dá voliť mnoho alternatív. Pri jesennej depresii pomáha napríklad liečba svetlom. „Znamená to vystavenie sa priaznivému svetelnému žiareniu, ktoré je podobné ako denné svetlo a nepoškodzuje zrak. Liečba zaberá veľmi rýchlo, už na tretí až štvrtý deň. Výskumy dokazujú, že terapia svetlom pomáha 8 z 10 pacientov a je podstatne účinnejšia ako lieky proti depresii," doplnil portál lekar.sk.

Netreba tiež podceňovať zdravé vyvažovanie aktivít, no aj kvalitného odpočinku. Nikdy však nie je dobré, ak ste dlhodobo nečinní a málo aktívni. Ideálne je voliť činnosti, ktoré vás napĺňajú radosťou.

7075.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Aj obmenený jedálniček môže pomôcť

Výborne antidepresívne účinky majú však aj isté pokrmy či plody. Priaznivo pôsobia napríklad aj morské ryby, orechy, strukoviny, hnedá ryža, kyslé mliečne produkty, najmä jogurty. Dôležité je však dbať na to, aby bol príjem stravy pravidelný, pretože pokles hladiny cukru v krvi iniciatívne spúšťa zlú náladu a nechutenstvo do rôznych aktivít.

Endorfíny však môžete nadobudnúť aj cvičením. Nie je pritom nutné sa automaticky zavrieť na niekoľko hodín do posilňovne. Jeseň núka unikátnu príležitosť roka, kedy možno s priateľmi v exteriéri vnímať krásy stromov, ktoré sa farbia do rôznych variácií. Niektorí sa dokonca na istý čas prevtelia do detskej duše a volia púšťanie šarkanov, zber gaštanov či iné aktivity.

964.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

S príchodom jesene sa tiež spája zmena farebného spektra na uliciach k smutnejším odtieňom. Preto je vhodné tieto pesimistické vibrácie vyladiť tým, že si interiér bytu či domu vyzdobíte svetlejšími a veselšími farbami. To isté platí aj v prípade oblečenia.

Ak vám však ani jedna z týchto rád nepomohla, nie je žiadnou hanbou navštíviť kvalifikovaného odborníka alebo psychoterapeuta a poradiť sa s ním. V žiadnom prípade sa nesnažte riešiť zlú náladu a jesennú depresiu alkoholom, cigaretami alebo drogami. Tie spôsobujú len ďalšie, pridružené problémy. Tieto prostriedky často prinášajú chvíľkový pocit šťastia len na pár hodín, no potom prichádza návrat tých istých pocitov.


Súvisiaci článok
Darujte svojmu príbytku jesenný kabát. Tento veniec dokáže skrášliť vaše vchodové dvere
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť