Piatok 20. 12. 2024 23:15:05 | Meniny má Dagmara

Jeseň sa nesie v znamení zberu úrody. V múzeu sa môžete ponoriť do čias minulých a zabudnutých

Ak sa chcete na vlastnej koži presvedčiť o tom, aké to bolo so zberom plodov záhradnej práce počas minulých dôb, jedinečnú príležitosť vám núka Múzeum slovenskej dediny v Martine.

Michal Szentivanyi|10. október 2024|13:30:18

Zdroj: Facebook/Múzeum slovenskej dediny

Súvisiaci článok
Farebné lístie a horúci čaj: 3 najlepšie miesta na jesenný piknik v Žilinskom kraji
Čítajte viac >

„Jeseň bola pre našich predkov obdobím zberu a uloženia úrody. Zoznámte sa aj vy s činnosťami, ktoré v minulosti na dedinách sprevádzali spracovanie a uskladnenie úrody počas podujatia - Keď sa zima opýta v nedeľu 13. októbra," pozvalo múzeum širokú verejnosť.

462118590_1103053311826150_1579753196575215912_n.jpg Zdroj: Facebook/Múzeum slovenskej dediny

Kultúrny program a fyzická orba s konským záprahom

Súčasťou programu budú aj kultúrne vystúpenia. Na návštevníkov sa teší Folklórny súbor Drotár z Dlhého Poľa pri Žiline, Folklórna skupina Podhradie a Sklabiňa. Vystúpi aj ľudová hudba Podhradská muzika a Dlhopoľskí heligonkári.

„Uvidíte, ako sa tlačila kapusta do suda a od folkloristov z Folklórnej skupiny Podhradie získate zaručený recept na kyslú kapustu, ktorá bola spolu so sušenými jabĺčkami a šípkami významným zdrojom vitamínov v zimnom období," doplnilo múzeum.

Účinkujúci z Folklórnej skupiny Sklabiňa priblížia aj ďalšie práce typické pre jesenné obdobie – „pučenie“ fazule, čistenie orechov, zhotovenie brezovej metly, strihanie handier, potrebných na tkanie kobercov či prípravu triesok na rozkurovanie.

462152449_1103064778491670_632217242794471659_n.jpg Zdroj: Facebook/Múzeum slovenskej dediny

Budete môcť sledovať aj orbu polí konským záprahom, ktorá bola v minulosti bežnou činnosťou. Málokde sa dá vidieť na vlastné oči. „Uvidíte, ako sa používala konská sila pri príprave pôdy na ďalší rok si budete môcť pozrieť o 11:00 a 14:00 hodine," prispelo do programu podujatia Múzeum slovenskej dediny.

Účastníci vám tiež ukážu, ako sa pripravujú „zemnačne osušky“ a ďalšie tradičné jedlá jesennej kuchyne, v pahrebe upečené voňavé zemiaky a jablká, ako aj čerstvo vylisovaná šťava z ovocia. Podujatie bude prebiehať od 10:00 do 16:00 hodiny.


Súvisiaci článok
Práce na D1 Hubová - Ivachnová pokračujú. Dokončuje sa betonáž vozovky v tuneli Čebrať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť