„Jeseň bola pre našich predkov obdobím zberu a uloženia úrody. Zoznámte sa aj vy s činnosťami, ktoré v minulosti na dedinách sprevádzali spracovanie a uskladnenie úrody počas podujatia - Keď sa zima opýta v nedeľu 13. októbra," pozvalo múzeum širokú verejnosť.
Zdroj: Facebook/Múzeum slovenskej dediny
Kultúrny program a fyzická orba s konským záprahom
Súčasťou programu budú aj kultúrne vystúpenia. Na návštevníkov sa teší Folklórny súbor Drotár z Dlhého Poľa pri Žiline, Folklórna skupina Podhradie a Sklabiňa. Vystúpi aj ľudová hudba Podhradská muzika a Dlhopoľskí heligonkári.
„Uvidíte, ako sa tlačila kapusta do suda a od folkloristov z Folklórnej skupiny Podhradie získate zaručený recept na kyslú kapustu, ktorá bola spolu so sušenými jabĺčkami a šípkami významným zdrojom vitamínov v zimnom období," doplnilo múzeum.
Účinkujúci z Folklórnej skupiny Sklabiňa priblížia aj ďalšie práce typické pre jesenné obdobie – „pučenie“ fazule, čistenie orechov, zhotovenie brezovej metly, strihanie handier, potrebných na tkanie kobercov či prípravu triesok na rozkurovanie.
Zdroj: Facebook/Múzeum slovenskej dediny
Budete môcť sledovať aj orbu polí konským záprahom, ktorá bola v minulosti bežnou činnosťou. Málokde sa dá vidieť na vlastné oči. „Uvidíte, ako sa používala konská sila pri príprave pôdy na ďalší rok si budete môcť pozrieť o 11:00 a 14:00 hodine," prispelo do programu podujatia Múzeum slovenskej dediny.
Účastníci vám tiež ukážu, ako sa pripravujú „zemnačne osušky“ a ďalšie tradičné jedlá jesennej kuchyne, v pahrebe upečené voňavé zemiaky a jablká, ako aj čerstvo vylisovaná šťava z ovocia. Podujatie bude prebiehať od 10:00 do 16:00 hodiny.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť