Štvrtok 25. 04. 2024 00:42:18 | Meniny má Marek

Dostať sa nepozorovane k nepriateľovi, hodiť granát a rýchlo sa vrátiť do úkrytu. Príprava nováčikov Ozbrojených síl vrcholí (FOTOGALÉRIA)

Nováčikovia mechanizovaných odborností finišujú so svojou odbornou prípravou v turčianskej obci Sučany. FOTO: OS SR, mil.sk

D U|21. marec 2022|08:26:51

Ešte koncom februára ozbrojené sily úspešne zavŕšili doteraz početne najväčší základný výcvik. Časti jeho absolventov už v týchto dňoch vrcholí aj odborná príprava.

„Ide o viac ako 200 vojakov mechanizovaných odborností, ktorí v priestoroch posádkového cvičiska Sučany i samotnej martinskej základne výcviku a mobilizačného doplňovania prechádzajú ich prvým štvortýždňovým odborným kurzom,“ uvádzajú Ozbrojené sily Slovenskej republiky (OS SR) na sociálnej sieti.

Samotnému výcviku nováčikov OS SR predchádzala odborná príprava a záverečné preskúšanie, po ktorom si pod dohľadom skúsených inštruktorov z rôznych vojenských útvarov precvičovali vojenské drily. Medzi ne patrí napríklad činnosť jednotlivca v zostave mechanizovaného družstva, zosadanie a vysadanie z bojového vozidla, či lafetácia zbraní.

„Aj podľa slov samotných cvičiacich bolo najväčšou výzvou v rámci výcviku pracovisko simulujúce boj s obrnenými prostriedkami protivníka. Vojak sa musel nepozorovane dostať do priestoru, zaujať miesto pred bojovým vozidlom, prekotúľať sa pod vozidlo, po prejdení vozidla ponad neho musel ďalej dokázať hodiť zápalnú fľašu či granát na vozidlo a znova sa čo najrýchlejšie dostať do krytu. Poriadny adrenalín, čo poviete?“ dodávajú OS.

A.jpg

75635_obr1.JPG

75635_obr2.JPG

75635_obr3.JPG

75636_obr1.JPG

75636_obr2.JPG


Súvisiaci článok
V Sučanoch odhalili pamätník obetiam tragickej dopravnej nehody (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť