Sobota 05. 10. 2024 19:38:11 | Meniny má Viera

Ich služba pre ďalšie generácie je neoceniteľná. Učitelia oslavujú svoj svetový deň, ktorý je tu už desaťročia

Ak sa venujete pedagogickému povolaniu, iste viete, aké náročné môže byť venovať všetku energiu odovzdávaniu vedomostí ďalším generáciám. Učitelia a ich blízki spolupracovníci tvoria v našej spoločnosti nezameniteľnú úlohu a pripomína ju aj Svetový deň učiteľov, ktorý tento rok pripadá na sobotu 5. októbra.

Michal Szentivanyi|5. október 2024|16:30:06

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Roman Hanc

Súvisiaci článok
Školy v Ružomberku dostávajú nový nástroj na environmentálne vzdelávanie
Čítajte viac >

Podľa webu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Svetový deň učiteľov pramení aj z iniciatívy organizácie UNESCO. Tá ho vyhlásila v roku 1994 ako pripomienku Charty učiteľov, ktorá bola podpísaná v stredu 5. októbra 1966.

TASR.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Slúži aj ako pripomienka nelichotivého postavenia učiteľského povolania na Slovensku

Podľa zväzu je toto zároveň nelichotivá príležitosť, ako si pripomenúť, žiaľ, neprimerané postavenie učiteľov v slovenskej spoločnosti.. Myslí sa to aj vzhľadom na spoločenskú dôležitosť. „Spolu s nedostatočným platovým ohodnotením a často náročnými pracovnými podmienkami to spôsobuje nízku atraktivitu učiteľského povolania a hroziaci nedostatok týchto nenahraditeľných zamestnancov," argumentoval zväz.

TASR Roman Hanc 2.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Roman Hanc

Podľa prepočtu Inštitútu vzdelávacej politiky malo už v minulom roku chýbať v regionálnom školstve až 3 500 učiteľov a do roka 2025 sa očakáva nárasť tohto počtu na takmer 8 600.

TASR Milan Drozd.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Milan Drozd

Podľa Najvyššieho kontrolného úradu je najhoršia situácia s učiteľmi v Bratislavskom kraji. Kvalifikovaní pedagogickí zamestnanci chýbajú predovšetkým v predmetoch ako informatika, občianska náuka či etická výchova. Úrad smutne prognózoval, že sa tento problém bude zhoršovať v dôsledku vysokého veku aktívnych učiteľov, čo sa môže výrazne prejaviť aj v predmetoch ako fyzika, matematika a chémia.

V celej spoločnosti je preto dôležité si neustále klásť otázku, ako toto povolanie možno zatraktívniť a priblížiť ho ďalšej a ďalšej generácii.


Súvisiaci článok
Učitelia môžu pomôcť deťom, aby boli na internete v bezpečí: 12 rád, ktoré by mal vedieť každý
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť